Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Man gör inte så här mot sina medmänniskor, säger Pia Kinnhult, Moderaternas ordförande i Skånes regionstyrelse till Aftonbladet.

Det var den första maj som Sverigedemokraterna i Skåne skickade ut ett nyhetsbrev till sina medlemmar med hånfulla bilder på tandlösa människor och frågan "varför är de så glada? Svar: det är snart 1 juli".

Den 1 juli får träder en ny lag i kraft där papperslösa flyktingar bland annat får rätt till akuttandvård.

Sverigedemokraternas utskick skapade reaktioner och plockades bort från den lokala hemsidan efter kritik från Sverigedemokraterna centralt. Partiets gruppledare i region Skåne, Lars-Johan Hallgren, säger till Aftonbladet att meningen med utskicket varit att skapa debatt.

– Syftet med kampanjen var att väcka debatt i frågan vilket vi anser att vi har lyckats med, men vi insåg samtidigt att bilderna kan missuppfattas så vi valde att ta bort dem från det nyhetsbrev som vi publicerade för allmänheten på vår hemsida och Facebook, säger han.

Moderaterna och Miljöpartiet i Region Skåne har valt att anmäla Sverigedemokraterna distrikt Syd.

– Budskapet de vill skicka är att människor kommer hit för att parasitera på det svenska samhället. Det är diskriminerande mot alla flyktingar, säger Miljöpartiets regionråd Anders Åkesson som är ordförande tandvårdsutskottet till Aftonbladet.

Lars-Johan Hallgren välkomnar anmälan och menar att den hjälper till att ge Sverigedemokraterna uppmärksamhet. I ett mejl till tidningen skriver han att deras utskick inte varit diskriminerande utan att kritiken gäller att personer "som uppehåller sig i landet illegalt får tillgång till tandvård för endast 50 kronor besöket".

Ämnen i artikeln