Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag vill inte uttala mig. Jag vill inte kommentera det här till dig, säger riksdagsledamoten Carina Herrstedt (SD) till Expo Idag. I en krönika har hon skrivit att Åkessons besök är "helhjärtade försök att förstå sig på och försöka åtgärda problem".

Sverigedemokraterna har planerat att totalt besöka 60 arbetsplatser i 20 olika kommuner fram till påsk. På flera håll har besöken skapat starka reaktioner. I Eskilstuna protesterade facklubben på Volvo Ce inför partiledarens besök. I Borlänge protesterade personal på ett äldreboende och i Falun protesterade studenter. Volvo ställde i Umeå in besöket med motiveringen att de inte ville medverka i en politisk kampanj. Åkessons besök ställdes även in på Söderslättsgymnasium och av GKN Aerospace i Trelleborg. I Botkyrka protesterade brandmän.

På flera håll har det även skrivits öppna brev mot Jimmie Åkessons besök. Personal på akutmottagningen vid SUS Malmö skrev i Sydsvenskan

"På en akutmottagning finns det inget utrymme för Åkessons politik, att dela upp människor efter deras kultur och religion. När larmet går så jobbar vi tillsammans, någonting annat hade inte fungerat. Vi vet vad det innebär att hålla ihop."

I Umeå hade en läkare tidigare ställt sig i vägen för Jimmie Åkesson när han skulle besöka den Geriatriska kliniken på Norrlands universitetssjukhus. Även där skrev personalen ett öppet brev:

"Ett besök av en av riksdagens mest kontroversiella politiker gör platsen till en politisk arena. Åkesson är företrädare för ett parti som har sina rötter i fascistiska värderingar och organisationer," står det i brevet som publicerades av Folkbladet.

Även brandmän och personal på akutmottagningen i Malmö som väntar besök av Åkesson på onsdagen har kritiserat partiet i ett öppet brev.

Flera av de som protesterat har hotats till döden. En läkare i Umeå har tvingats lämna sitt hem och inte kunnat infinna sig på arbetet. Brandmännen i Malmö vågar inte uppge sin identitet i rädsla för hot och vårdpersonal som skrivit under kritik med namn har mordhotats vilket lett till att Vårdförbundet kräver en arbetsmiljöutredning.

Sverigedemokraterna å sin sida har fördömt såväl protesterna som mordhoten. Magnus Olsson, kommunalråd i Malmö, säger till Sydsvenskan att det är en demokratisk rättighet att få genomföra arbetsplatsbesök. Han hävdar att Jimmie Åkesson gör arbetsplatsbesöken för att "träffa personal och låta de berätta om sin vardag".

Jörgen Grubb, ordförande för SD i Malmö, hävdar i en chatt på Sydsvenskan att Jimmie Åkesson behöver göra verksamhetsbesök för att i framtiden "kunna ta goda beslut i en demokrati". Riksdagsledamoten Carina Herrstedt ger samma bild. På Sverigedemokraternas hemsida skriver hon:

"Jimmie åker i sin verksamhetsturné runt till verklighetens män och kvinnor och besöker dem på deras arbetsplatser för att kunna få en bild av hur vi bäst kan förändra politiken i syfte att förbättra deras situation."

Carina Herrstedt menar att anställda ska lämna sina privata åsikter hemma under arbetsdagen.

"Anställda som inte klarar av detta väldigt enkla förhållningssätt borde helt enkelt tvingas att se sig om efter ett annat jobb", skriver hon.

Men den bild som förmedlas av Herrstedt, Olsson och Grubb stämmer inte alls överens med det Sverigedemokraterna presenterar i sitt pressmeddelande.

"Bakgrunden är partiets jakt på framför allt socialdemokratiska väljare i S-styrda kommuner.", står det under rubriken "(S)verigeturnén fortsätter".

Carina Herrstedt vill inte kommentera till Expo Idag om varför hon i sin krönika och till medier gett en annan bild än den som partiet gått ut med om Åkessons valturné.

– Du får läsa det jag skrivit och se vad jag sagt i andra intervjuer, säger hon.

Ämnen i artikeln