Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Resarchgruppen och Expressen avslöjade på tisdagen flera användare med anonyma kommentarskonton kopplade till rasistiska hatsajter. En av dem som avslöjades var Marie Stensby, ordförande för SD i nordvästra Jämtland och som i november valts till suppleant i partistyrelsen.

I kommentarsfälten till artiklar på Avpixlat har Marie Stensby kallat muslimer för "gräshoppsvärmar" och om ensamkommande flyktingbarn skrev hon att hon "hoppas att de svälter sig till döds".

Efter avslöjandet i Expressen meddelade hon att hon lämnar alla sina politiska uppdrag. Nu har kommunchefen i Krokom beslutat att stänga av henne från hennes lärartjänst under 30 dagar medan de undersöker anklagelserna mot henne.

– Dels är hennes uttalanden inte förenliga med den värdegrund och människosyn som finns på Kulturskolan och dels har hon använt sitt jobbmejl när hon kommenterat olika saker på Avpixlat, säger kommunchefen Ola Skyllbäck till DN.

Under dagen lämnade även Sverigedemokraternas ordförande i Östhammar, Mikael Rahm alla sina politiska uppdrag, enligt Metro. Han påstod bland annat att "islam är en sjuk sekt" och att islam är en religion som inte ska "accepteras i detta land".

Ämnen i artikeln