Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Marco Terenziani är Sverigedemokraternas toppnamn i Töreboda där han sitter i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen. Han är även partiets lokala gruppledare och ordförande.

2019 kunde Expo avslöja att Marco Terenziani och partiets lokalavdelning via sina facebooksidor spridit propaganda från den rasideologiska föreningen Det Fria Sverige, DFS - bland annat den högerextrema myten om ett pågående folkutbyte.  

Nu visar Terenziani återigen uppskattning för DFS verksamhet. 

”Trygghetsinsats”

I slutet av januari gick DFS ut med att de drar igång en ”trygghetsinsats” i Älgarås, som ligger i Töreboda kommun. DFS har tydlig närvaro i kommunen där de äger en fastighet som är föreningens huvudkontor och samlingslokal. DFS kallar det nya projektet för Trygghetsinitiativet Älgarås.

Tidigare i februari 2023 gillade Marco Terenziani ett par inlägg på Facebook som Trygghetsinitiativet Älgarås lagt upp. Expo har sökt Marco Terenziani för en kommentar angående detta utan att få något svar. Men 2019 sa han till Expo, apropå innehållet i de inlägg han och lokalavdelningen spred, att han inte står bakom rasism men att han inte kan hjälp vad han får upp i sitt facebookflöde.

I samma intervju sa politikern även att DFS är opolitiskt och att det som DFS:s medlemmarna tycker privat behöver han inte tycka om. Terenzianis bild av att DFS skulle vara en opolitisk förening håller inte alla inom SD med om. 

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson kallade 2019 ledarskapet i DFS för nazister efter att de i en poddsändning pratat nedsättande om hans partner.

Initiativtagarna

DFS grundades 2017 av personer som hade ett mångårigt engagemang i högerextrema och nazistiska organisationer bakom sig. DFS beskriver sig som en ”intresseförening för svenskarna, den svenska kulturen och den svenska särarten”. Föreningen har som mål att skapa en social och kulturell gemenskap kring rasideologiska idéer. DFS har även ett pågående projekt i kommunen som heter Svenskarnas hus där DFS har sitt huvudkontor samt en samlingslokal och allaktivitetshus för ”svenskar”.

DFS startade Trygghetsinitiativet enligt dem själva på grund av några incidenter som ska ha skett i trakten. Initiativet innefattar nattvandring i de områden de beskriver som otrygga, vilket bland annat Sveriges Radio rapporterat om. 

På DFS:s hemsida skriver de att Trygghetsinitiativet Älgarås ”kommer ha så stor närvaro som möjligt under kvällar och nätter så länge det behövs och hoppas därmed störa den eller dem som tror att Älgarås är en plats för kriminellt eller antisocialt beteende”. 

På sociala medier har många lyft att nattvandrande högerextremsister skapar otrygghet. 

Vi har sökt en kommentar från Sverigedemokraternas pressavdelning, som inte återkommit.