Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hanna Nilsson har varit i blåsväder den senaste tiden efter att den grävande lokalsajten Frilagt Hässleholm avslöjat att hon försökt leja två personer engagerade i en vikingaby som torpeder att utöva påtryckning för att stoppa ett överklagande. Avslöjandet ledde sedermera till att hon tvingades lämna posten som kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm.

I dag har hon posten som oppositionsråd i kommunen för Sverigedemokraterna, men hon sitter också sedan 2019 i Sverigedemokraternas partistyrelse och är andra vice ordförande i SD:s regionstyrelse i Skåne.

Bar del av ordningsvaktsuniform

Motorträffen Hässleholm Power Start of Summer lockade sista helgen i maj över 3000 veteranfordon till skånska Hässleholm.

I sina sociala medier visar den före detta ordföranden i kommunstyrelsen, SD-toppen Hanna Nilsson, sitt engagemang för motorträffen. Bland annat skriver hon att hon ska delta på träffens cruising, att den lokala SD-föreningen var där som funktionärer och hon efterlyser också fler frivilliga till evenemanget.

I ett annat av inläggen, som Hanna Nilsson själv publicerat, framgår att hon som funktionär på evenemanget klätt sig i en väst som anger att hon är ordningsvakt, något som den lokala nyhetssajten Frilagt var först att berätta om.

Hon har själv publicerat två olika bilder på sig själv med ordningsvakts-väst på, bilderna är till synes tagna vid två olika tillfällen. På den ena poserar hon med en flagga som används för att dirigera trafik. På en annan bild bär hon återigen västen, men har då bytt både sällskap och tröja. Bilderna har tidigast elva timmar efter att de publicerats i sociala medier raderats från Hanna Nilssons konton.

Lyssna på Studio Expo:

Polisen har upprättat anmälan

Polisen bekräftar till Expo att myndigheten själva upprättat en anmälan om föregivande av allmän ställning mot Hanna Nilsson.

– Det här är ett brott med fängelse i straffskalan. När det kommer till vår kännedom att den här personen haft en väst med texten ordnignsvakt på sig och figurerat både ute publikt och i sociala medier så upprättar vi en anmälan, säger polisens presstalesperson i polisområde Blekinge nordöstra Skåne, Thomas Johansson till Expo.

Rent principiellt är det viktigt att allmänheten kan lita på att en person som utger sig för att vara ordningsvakt verkligen är det, säger Thomas Johansson.

– Det säger sig självt att man inte kan gå omkring och utege sig för att vara polis eller ordningsvakt. Allmänheten måste vara fredad från falska myndighetspersoner, säger han.

”Inte mitt fel”

Hanna Nilsson själv uppger först att hon enbart hade västen på sig för att ta foton. När en person på sociala medier påpekar att det är olagligt att utge sig för att vara ordningsvakt utan att vara det svarar Hanna Nilsson att allt bara var på skoj.

”Vi hade lite kul till bilderna bara”, svarar Hanna Nilsson i kommentarsfältet och fortsätter:

”Ni behöver inte oroa er. Man får fortfarande skoja tror jag”.

När Expo når henne säger hon istället att hon blev tilldelad västen av arrangören, klädde sig i den och sedan inte tänkte mer på det.

– Jag borde ha haft koll men jag hade inte en aning. Jag tog bara den västen jag fick. Det är inte så att jag med uppsåt försökt att lura någon att jag är ordningsvakt. Jag skulle bara vara funktionär, säger Hanna Nilsson.

– Det är trist att arrangören hade den där västen och gav den till mig, säger hon.

Enligt Hanna Nilsson är hon polisanmäld på grund av att hon är sverigedemokrat.

– Jag vet ju att det är en häxjakt mot mig. Det var fler som hade likandana västar, men jag tror ingen av dem har blivit anmäld.

Det är polisen själva som upprättat anmälan. Menar du att polisen är ute efter just dig?

– Nej men jag vet ju att det är många som har hört av sig till dem, det är därför de fått reda på det.

Men om någon begår brott så är det väl rimligt att det polisanmäls?

– Jo, visst är det så. Men sen är det ju helt omöjligt för mig att ha koll på exakt alla lagar.

Det har stormat kring dig på sistione – hur kommer det sig att du hamnar i de här situationerna?

– Det här tycker jag inte är mitt eget fel, säger Hanna Nilsson utan att utveckla det vidare.

Hon uppger att det inträffade inte kommer att påverka hennes ställning i politiken, varken lokalt eller nationellt inom Sverigedemokraterna. Hon säger att hon inte vet hur hon ställer sig till den kommande polisutredningen eller om hon kommer erkänna brottet för polisen.

– Jag vet inte vad jag ska erkänna? Jag kan erkänna att jag har haft på mig västen, men jag har inte gjort någoting med uppsåt att luras, säger Hanna Nilsson till Expo.

Fängelse i straffskalan

Att utge sig för att vara ordningsvakt utan att vara det, med den utbildning och det förordnandet som krävs, är olagligt.

Den som gör det kan dömas för brottet föregivande av allmän ställning till böter eller fängelse i högst sex månader. Anses brottet vara grovt riskerar den som döms fängelse upp till två år.

UPPDATERING: Den 16 augusti lade polisen ned förundersökningen mot Hanna Nilsson. Till Frilagt Hässleholm meddelar förundersökningsledare Johan Claesson att hans bedömning är att Nilsson inte agerat i någon form av myndighetsutövning när hon bar västen.

Ämnen i artikeln