Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Flera ledamöter funderar på att lägga av, säger Michael Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna Mölndal till Mölndals-Posten.

Michael Andersson säger till tidningen att Patrik Ehn är den mest kompetenta politikern som partiet har i Västsverige. Han kritiserar medier för att inte tillräckligt lyft fram det interna missnöjet efter uteslutningen av Patrik Ehn och Daniel Rondslätt.

– Det jag reagerar på är att man har stört sig mer på detta internt i partiet än ni i media har tagit upp. Sedan tycker jag att det är märkligt att man tar upp gamla mejl som ingen annan visste om, säger Andersson till Mölndals-Posten.

På tisdagskvällen valdes Lars Hansson, som tidigare var andre viceordförande i Västra Götalandsregionen, till gruppledare. Enligt Hansson deltog 13 av totalt 24 personer på mötet där beslutet togs. Dessa ska enhälligt ha röstat för Hansson. Gruppen ska också beslutat att gemensamt uppmana Ehn att lämna ifrån sig sitt mandat i kommunen och regionfullmäktige.

Michael Andersson, som deltog på mötet vill inte kommentera vad som sades på mötet.

Lars Hansson uppger till Expo Idag att det är enighet i Västra Götaland om att gå vidare efter uteslutningen.

– Jag hade ingen aning om att Andersson pratat om avhopp. Det känns fantastiskt i gruppen. Det är glädje. Vi har stordåd att uträtta. Vi ser framåt. Hansson är vid rodret nu, säger han.

Hur ställer du dig till uteslutningen av Patrik Ehn och Daniel Rondslätt?

– Vi ställer oss bakom den för de är uteslutna. De är inga sverigedemokrater längre.

När uteslutningsärendet mot Patrik Ehn och Daniel Rondslätt meddelades till regiongruppen lät det annorlunda. I en internmejlkonversation spekulerade Hansson om vem som öppnat ärendet.

"Jag undrar också vem som ligger bakom dessa uteslutningsärenden. Kanske dags att vi i gruppen diskuterar lojalitet, verkar som det är bortblåst! Splittringen kan bli större om detta skall fortsätta." och "Har vi någon i gruppen som inte är den den utger sig för att vara, det har vi ju pratat om tidigare."

Hansson menar dock att han inte längre misstänker infiltration.

– Det var en liten undran bara eftersom ni skriver direkt från våra möten ordagrant. Då kan man ha en liten fundering. Jag avfärdar det nu eftersom det inte står något i Expo om vårt möte idag, säger han.

Innan mötet på tisdagen sade Hanna Wigh, regionpolitiker och ledamot i partistyrelsen, att mötet bröt mot stadgarna eftersom Patrik Ehn hade kallat till det. Hon ifrågasatte också lojaliteten hos dem som skulle delta. Nu visar det sig att hon själv deltog på mötet.

– Det hade absolut brutit mot stadgarna om Patrik och Daniel hade varit där. Nu var det ett jättetrevligt möte, säger Wigh, som inte vet om någon kontaktat Ehn och Rondslätt för att meddela dem att de inte var välkomna på det.

Du sa ju tidigare att mötet inte skedde inom ramen för stadgarna?

– Det var inte några livsavgörande val som avgjordes igår och alla var så eniga, då gör det inte så mycket. Det hade varit värre om vi varit osams, säger hon.

Förutom att Lars Hansson valdes till tillförordnad gruppledare valdes Kurt Karlsson från Vänersborg till politisk sekreterare. Det är dock oklart när han kan tillträda eftersom Daniel Rondslätt fortfarande är anställd.

Ämnen i artikeln