Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi kommer senare med ett åtgärdsprogram där vi lyfter fram förslag. Jag vill inte gå in på några detaljer nu. Vi tycker att människor som utsätts för hedersvåld ska få hjälp första gången de söker hjälp hos socialtjänsten. Mer specifik vill jag inte vara, säger Carina Herrstedt som är ordförande för SD-Kvinnor.

I SD-kvinnors kampanjfilm illustreras hedersvåld med en grov misshandel av en ung kvinna. Filmen avslutas med att en blond kvinna städar upp blodet. Till scenerna flyter texter som en kvinnlig röst läser upp. "Tänk om det är så att tolerans i själva verket är naivitet" och "tänk om kultur dödar" är exempel på budskap i filmen.

Med kampanjfilmen uppger Carina Herrstedt att SD-kvinnor vill lyfta debatten om hedersvåld som de menar har tystats ner. De som säger sig kämpa hårdast för kvinnor är ofta de som sviker. Antingen negligerar de eller förnekar de hedersproblemet anser SD-kvinnors pressekreterare Therese Borg.

Hedersvåldet är det största jämställdhetsproblemet i samhället menar SD-kvinnor. Däremot har varken Herrstedt eller Borg några konkreta förslag på hur de vill ta tag i problemet. På frågan om de eftersträvar att det bör satsas mer pengar för att hjälpa utsatta kvinnor kan SD-kvinnor inte ge något svar.

- Vi vill lyfta frågan. Idag debatteras den bara av ett fåtal. Man pratar om kvotering, lika löner och genus i stället för hedersvåldet, säger Herrstedt.

SD-kvinnor anser inte att hedersförtryck i hemlandet skall vara ett skäl till uppehållstillstånd i Sverige. Kvinnor som utsätts för hedersvåld och som redan är i Sverige kan dock ha skäl att få stanna om det leder till att hedersvåldet upphör.

Therese Borg menar att hedersvåld inte existerar i det svenska majoritetssamhället. Hon betraktar inte det våldet mot kvinnor som hedersrelaterat. Hedersvåldet finns endast i invandrargrupperna anser hon.

Ämnen i artikeln