Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kenneth Sandberg, styrelseledamot i Sverigedemokraterna, skriver i ett av de brev som Expo tagit del av:

"Vi håller tillsvidare deras planer avseende Skattebetalarnas förening (SF) – i det mest konkreta delar som handlar om "kuppandet" – i en mindre grupp. Detta för att minimera riskerna för ett "läckage" som ger nuvarande styrelse möjlighet att motmobilisera."

Idén att ta över Skattebetalarnas förening kommer från Carl Lundström, tillsammans med Ingrid Björkman och Karl Johan Lidefelt. Ingrid Björkman har varit med och grundat det främlingsfientliga nätverket Samfundet för nationell och internationell utveckling och Karl Johan Lidefelt har varit centralfigur i det främlingsfientliga nätverket Folkviljan och massinvandringen. Trion tog kontakt med Kenneth Sandberg som snabbt nappade på förslaget och skickade ut ett meddelande till personer inom Sverigedemokraternas partistyrelse.

"Hej Pågar, Efter ett – av flera – telesamtal med trion Karl Johan Lidefeldt – Ingrid Björkman – Carl Lundström, vill jag föreslå följande."

Det som senare presenteras är ett förslag på fyra punkter om hur man ska kunna få majoritet inom Skattebetalarnas förening. Syftet med att få majoritet i styrelsen beskrivs på följande sätt:

"att förvandla SF till ett nyttigt medel för vår kamp"

Vad Sverigedemokraterna menar med det kan till exempel tänkas vara att partiet vill använda föreningen för att försöka föra ut åsikten att vi skulle ha lägre skatter i Sverige om landet inte tog emot invandrare och flyktingar.

Lundström – bollplank och finansiär för Sverigedemokraternas kupp

Carl Lundström har fungerat som stödperson när Sverigedemokraterna planerar hur "kuppandet" ska gå till. Den 16 januari skrev Kenneth Sandberg till Carl Lundström och frågade om reglerna inför årsmötet. Två dagar senare fick han svar. I svaret varnar Carl Lundström för att Skattebetalarnas förening kan komma att ana vad som är på gång.

"Samtidigt bör beaktas att det är en lurig förening som är paranoida för kupper. Vid tidigare stämmor har man försökt neka medlemmar tillträde med olika förevändningar, då man förstått att det var en meningsmotståndare man hade framför sig."

Det sista steget inför Skattebetalarnas förenings årsmöte är att man ska informera medlemmarna på lokala årsmöten om planerna på att ta över föreningen. Vid samma tillfälle ska medlemmarna uppmanas att gå med i föreningen.

Carl Lundström förnekar

När Expo ringer upp Carl Lundström för en kommentar så förnekar han allting.

Har du några planer på ett samarbete med Sverigedemokraterna inför årsmötet i SF?

- Nej, det har jag inte.

Om jag säger att vi har bevis på att du gått till Sverigedemokraterna och lagt fram en plan på hur de ska ta över makten i SF?

- Det får du väl publicera i så fall.

Vad är din kommentar till detta?

- Att det inte stämmer, svarar Lundström kort.

Vi har bevis på att du har haft långtgående planer tillsammans med Ingrid Björkman och Karl Johan Lidefelt att ta över makten i organisationen.

- Jaha, minsann, sedan följer bara tystnad från Lundström.

- Det är inte något som jag vill hjälpa Sverigedemokraterna med så har du något annat får du bevisa det, hävdar Carl Lundström.

Blir det inte fånigt att säga att du inte känner till det här?

- Vad jag känner till, du blandar ihop en del saker, men svaret är nej jag hjälper inte Sverigedemokraterna.

Kan du precisera vad det är vi blandar ihop?

- Nej, det tänker jag inte göra för det tjänar inte mitt syfte, avslutar Carl Lundström intervjun med.

Ämnen i artikeln