Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den största satsningen som Sverigedemokraterna vill göra är att avskaffa pensionärsskatten. En satsning som beräknas kosta 10,5 miljarder. Dessutom vill partiet öka kvalitén inom utbildning, öka tillgängligheten inom sjukvården och förstärka försvaret med bland annat "återupprättad gränsbevakning". Vad gäller kulturpolitiken vill partiet bland annat införa en kultur- och litteraturkanon.

Totalt räknar Sverigedemokraterna med ett reformutrymme på 43 miljarder kronor, vilket är 20 miljarder mer än regerings beräkningar. För att finansiera sina satsningar behöver Sverigedemokraterna spara ytterligare 20 miljarder.
– Övrigt reformutrymme baseras på en begränsad invandring och en harmonisering av utlandsbiståndet till den nivå som är rekommenderad, sade partiets ekonomiska talesperson Johnny Skalin på en presskonferens i riksdagen.
Sverigedemokraterna räknar att spara tio miljarder på att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent. Ytterligare tio miljarder sparas på ett minskat bistånd.

Ämnen i artikeln