Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Nyköping har en gymnasieskola beslutat att inte längre använda boken.
Boken, som heter Millenium och ges ut av Bonnier Utbildning, har funnits länge men dominerar inte marknaden. I ett historiskt avsnitt som enligt redaktören Wolfram Trostek kan ha hängt med sedan 1990-talet står det så här om VAM, Sverigedemokraterna, BSS och NRP:
"Dessa nynazistiska organisationer är inte bara kritiska mot svensk flyktingpolitik, de är uttalat rasistiska och ofta öppet odemokratiska. Kriminella metoder, såsom misshandel och trakasserier, anses vara helt legitimt."

Har slutat använda boken
På Nyköpings enskilda gymnasium var det en elev som påtalade för skolledningen att detta var en osaklig beskrivning. I skolans arbete ingår att träna eleverna att ha ett kritiskt tänkande och gå till källorna, påpekar rektor Ann Larsson. Eleven hade tagit kontakt med lokala SD-företrädare.
– Osakliga läromedel ska vi inte ha, säger Larsson och skolan har därför beslutat att inte längre använda Millenium.

Uppringd av SD-politiker
Therese Borg, kommunfullmäktigeledamot för SD i Nyköping och själv lärare, har gjort en anmälan till Skolinspektionen. Hon önskar att inspektionen går ut med en rekommendation till alla skolor att ta bort boken.

Wolfram Trostek på Bonnier Utbildning har inte hört av Skolinspektionen – det är heller knappast deras fråga. Däremot har Trostek blivit uppringd av en SD-politiker och samhällskunskapslärare i Västsverige och en SD-politiker från Gävleborg, både med liknande kritik mot boken. På flera webbforum pågår också en grov debatt om Millenium.
Wolfram Trostek medger att den kritiserade texten inte är "särskilt nyanserad". I den nya upplaga som ska komma i höst ska skrivningarna ändras.

Ämnen i artikeln