Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Björn Söder skriver på hemsidan för Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren att homosexualitet är att jämföra med sex med barn och djur:

"Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall "normaliseras"? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare."

Sören Juvas, förbundsordförande RFSL, menar att Sverigedemokraterna ser ner på allt som partiet inte uppfattar som normalt. Han uppfattar Björn Söders artikel som inskränkt.

- Björn Söder kategoriserar in homo- och bisexuella och transpersoner i samma gruppering som personer som har sex med djur eller som begår övergrepp mot barn, säger Sören Andersson.

"Kritiserar människovärdet"
Björn Söder har inte gått att nå för en kommentar, via sin telefonsvarare meddelar han att han är på semester. Jonas Åkerlund, Sverigedemokraternas presstalesman, säger att han inte tolkar Björn Söders artikel som att han jämför homosexualitet med djursex och pedofili.

- Jag uppfattar det som han menar att det görs ett stort nummer av att man försöker lyfta upp det från den privata sfären till något annat.

Björn Söder skriver i sin artikel att homosexualitet för vissa kan uppfattas som naturligt "eftersom det förekommer i naturen". Men han tillägger att "med det resonemanget skulle även pedofili vara naturligt."

Jonas Åkerlund säger att han inte har någon minnesbild av att partiet diskuterat om homosexualitet är normalt som, vad han kallar, biologisk företeelse.

- Homosexualitet är en avvikelse, men inte onormal eftersom den alltid har funnits, säger han.

Sören Juvas uppfattar Sverigedemokraterna som ett intolerant och odemokratiskt parti.

- Det han kritiserar är människovärdet, att homosexuella ska ha samma värde som andra ser Björn Söder ett problem, säger Sören Juvas.

Glenn Hysén kritiseras
Årets upplaga av Pride tar bland annat upp problemen med homofobi inom sporten. Sportkommentatorn och den före detta fotbollsspelaren Glenn Hysén var en av dem som invigningstalade då Pride invigdes i Stockholm under tisdagen.

Björn Söder kommenterar Glenn Hyséns medverkan med att det "är en stor sorg för många fotbollsfantaster som sett Hysén som en hjälte och förebild under många år".