Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdags publicerade SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand ett öppet brev på ungdomsförbundets hemsida. Brevet riktar sig direkt till en av Norrköpingspolisens pressinformatörer. Hon anklagas bland annat för att vara en extremist och ha sovjetliknande åsikter.

Men att SDU anser att polisen har sovjetliknande åsikter vill Erik Thulin, Norrköpingspolisens pressansvariga, inte diskutera.

-Det funkar bara inte, säger Thulin till Expo.se

Det var när pressinformatören sa "att folk står och skriker får man nog räkna med" till Norrköpingsbladet som det tände till hos Kasselstrand.
I brevet visar Kasselstrand en stor irritation och skriver att man inte ska behöva räkna med mötesstörning vid ett grundlagsskyddat möte och att fler poliser borde ha varit på plats. Från polisens sida menar man att det är mycket mer komplicerat än så.

-Det är grundlagsskyddat att alla ska kunna ha mötesfrihet, demonstrationer och få yttra sin åsikt. Båda sidorna ska kunna få uttrycka sina åsikter, men för den sakens skull inte störa någon. Det ligger i lagstiftningens anda att vi poliser agerar med en viss försiktighet. Gör polisen ett ingripande kan det bli fullständigt upplopp, säger Thulin.

Kasselstrand hävdar bestämt att det är ett lagbrott att störa ett möte som skyddas av grundlagen.
- Att de som stör ett möte ska fängslas är uppenbart. Men det är inte min sak att bedöma vart gränsen för att störa ett möte går. Men om man står och skriker till den grad att allmänheten inte hör, är det helt uppenbart att man stör mötet, säger Kasselstrand.

Nu bjuder Norrköpingspolisen in SDU för dialog.

-Om SDU vill så kan de få komma in till polishuset. Där kan de få lämna sina åsikter och diskutera det här på ett bra sätt, säger Thulin.

Kasselstrand är positiv till ett möte med polisen.

- Ja, absolut. Jag utgår från att vi kommer att ha en träff med dem. Vi har också en intern säkerhetsorganisation som för dialog med polisen ute i landet och det är vi jätte positiva till, säger Kasselstrand.