Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokratisk ungdom med Gustav Kasselstrand i spetsen har under de senaste åren fördjupat sina kontakter med systerorganisationer runt om i Europa.

2011 höll SDU en demonstration i Göteborg. På den deltog representanter från det tyska högerpopulistiska och antimuslimska partiet Die Frieheit. Även moderpartiet har knutit kontakter med det tyska partiet. Bland annat talade riksdagsledamoten Kent Ekeroth på Die Frieheits kongress förra året.

På SDU:s demonstration i Göteborg fanns även en talare från italienska La Destra. Samma år deltog La Destra på SDU:s manifestationer i Uppsala och Malmö. Dessutom var partiet inbjudet på förbundets kongress. Kasselstrand har också firat nationaldagen med företrädare från La Destra och har besökt partiet i Italien.

La Destra har sitt ursprung i den italienska fascismen. På en stor demonstration i Italien som partiet höll i mars förra året vecklades en stor banderoll ut med en bild på fascistdiktatorn Benito Mussolini. La Destras partiledare Francesco Storace stod i talarstolen med änkan till facistikonen Giorgio Almirante.

2008 hade La Destra även ett valsamarbete med nyfascistiska Movimento Sociala Fiamma Tricolore vars partiledare i TV har förnekat Förintelsen.

SDU har de senaste åren även stoltserat med sina kontakter i Belgien, Österrike och Frankrike. På SDU:s seminarium i Almedalen förra året deltog ungdomsförbundet till österrikiska FPÖ. Kasselstrand sa då att hans dröm är att bygga allianser i Europa.

– De senaste decennierna har vi misslyckats med att bygga allianser. Allianser som andra partier har och som ger dem en europeisk plattform som gör dem starkare.

Kasselstrand fördjupade kontakterna ytterligare med FPÖ när han träffade dess partiledare Heinz-Christian Strache i Wien i februari i år.

I maj demonstrerade SDU i Linköping mot EU. Kasselstrand sa i sitt tal att SDU har tagit fram ett tio-punktsprogram tillsammans med ungdomsförbunden till franska Front National, österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams Belang om hur Europa "ska räddas". På demonstrationen representerades även Frankrikes, Österrikes och Flanderns flaggor.

Tio-punktsprogrammet uppgav Gustav Kasselstrand skulle presenteras i Almedalen. På söndagskvällen i Almedalen är också representanter från just Front Nationals, FPÖs och Vlaams Belangs ungdomsförbund på talarlistan.

Det är FPÖ:s ordförande för ungdomsförbundet Udo Landbauer som ska tala i Almedalen. Han är ledare för ett ungdomsförbund där flera lokalavdelningar har samröre med aktivister i vit makt-miljön. Landbauer kallade 2005 turkar för barbarer. Han beskrivs av den österrikiska stiftelsen DÖW, som forskar på Förintelsen och högerextremism, som tillhörande en extrem falang inom FPÖ. DÖW uppger även att moderpartiet FPÖ sedan Strache blev partiledare blivit allt mer extremt. Heinz-Christian Strache har själv flera gånger uppmärksammats för antisemitism och för att ha hyllat nazistiska veteraner från andra världskriget.

Från Front Nationals ungdomsförbund har SDU bjudit in ordföranden Julien Rochedy. Han beskrivs av den franska statsvetaren Jean-Yves Camus, på Institut de Relations Internationales et Strategiques, som jobbar med frågor kring högerextremism, som en person som gör en kometkarriär inom Front National.

Han är ledare för ett litet ungdomsförbund med runt 2000 medlemmar. Sedan 1990 har ungdomsförbundet liksom moderpartiet förändrat sin framtoning. Antisemitismen har tonats ned till förmån för antimuslimska budskap. Ungdomsförbundet talar också mycket om "rasism mot fransmän".

– Front Nationals partiledare Marine Le Pen kontrollerar ungdomsförbundet till 100 procent. Just för att undvika att ungdomsförbundet intar en mer radikal agenda, säger Camus till Expo Idag.

Rochedy deltog nyligen på en manifestation för rasideologen Dominique Venner som tog sitt liv i Notre Dame katedralen i Paris i protest mot att Frankrike legaliserat samkönade äktenskap. Venner har tidigare suttit fängslad för sin involvering i en högerextrem terrororganisation och var en framträdande högerextrem ideolog. I sitt avskedsbrev skrev han att han inte har något "hopp om ett liv efter döden utöver rasen och mina tankar".

Rochedy hedrade Venner tillsammans med tusentals högerextremister med facklor. På Twitter skrev han om Venner:

"Han kommer att återförenas med hjältarna i Iliaden som han älskade så högt".

Det belgiska partiet Vlaams belang vars ungdomsförbund varit med att forma SDU:s europapolitik och som bjudits in till Almedalen bildades 2004. Det är en ombildning av Vlaams Blok som kriminaliserades med motiveringen att partiet var rasistiskt.

Vlaams belang har uppmärksammats internationellt för rasistisk propaganda. Förra året startades en sajt där besökarna uppmanades att ange "illegala flyktingar". Partiets metoder liknades av den antirasistiska organisationen Centre of Equality and Struggle Against Racism med nazisternas och den östtyska polisens.

I en valaffisch 2011 avbildades marockanska och turkiska invandrare som ett rött får som sparkades ut ur Europa av ett vitt får.

Gustav Kasselstrand skrev nyligen på Twitter om sina internationella gäster:

"Klart vi tillhör samma familj. Det säger jag med stolthet."