Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokratisk ungdom, SDU, har under längre tid haft ett utbyte med Ring Freiheitlicher Jugend, RFJ. SDU bjöd förra året in förbundets ordförande Udo Landbauer till Almedalen för att delta på ett seminarium. I januari besökte SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand Wien för att delta på den högerextrema WKR-balen. Kasselstrand träffade bland annat FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache och Landbauer. Den 13 februari meddelade Kasselstrand att relationerna mellan SDU och RFJ stärkts efter resan:

"Under resan kom de två ordföranden för respektive organisation – Udo Landbauer för RFJ och Gustav Kasselstrand för SDU – överens om att inleda ett mer kontinuerligt utbyte mellan förbundens medlemmar. Under namnet 'Free European Youth Exchange' kommer nationalistiska ungdomar som kämpar för nationernas Europa få möjligheter att uppleva det andra landet inom områdena kultur, människor och politik.", skriver SDU i ett pressmeddelande.

Stiftelsen Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes, DÖW, som bland annat forskar på Förintelsen och högerextremism uppger till Expo Idag att RFJ har flera lokalavdelningar som har samröre med aktivister i vit makt-miljön.

Efter att Heinz-Christian Strache blev partiledare för FPÖ 2004 har partiets gränsdragningar till nazistmiljön blivit allt mer luddig. Det har framförallt gällt ungdomsförbundet, enligt DÖW.

I februari inleddes en förundersökning mot en RFJ:s ordförande i Oberösterreich efter att han på sin Facebook-sida lagt upp bilder sig själv iklädd en tröja med loggan till ett vit makt-band och citat från en nazistisk dikt, rapporterar Associated Press.

Gustav Kasselstrands samarbetspartner Udo Landbauer beskrivs av Peham som tillhörande en extrem falang i RFJ. Udo Landbauer kallade 2005, efter ett uppmärksammat svartsjukemord, turkar för barbarer. Han påstod även att politikern Erwin Pröll från det österrikiska folkpartiet, ÖVP, öppnat upp för att delstaten Niederösterreich "ska förgiftas med flyktingförläggningar och andra säkerhetsrisker", skriver DÖW.

2007 protesterade RFJ i Tyrolen mot att nazistklubben i Innsbruck Tripple Seven 21 stängdes ner. Enligt DÖW skrev de:

"Det är illa att den enda mötesplatsen för högerscenen stängs ned. Det är ingenting annat än terror mot åsikter. Alla åsikter behöver en plats",

I mars samma år åtalades sju nazister i Innsbruck. De anklagades bland annat för att ha attackerat en gatufestival 2006. I tillslag mot nazistgrupperingen fann polisen nazistpropaganda och en av gruppledarna, rapporterades i medier, vara företrädare för RFJ och FPÖ.

RFJ i Tyrolen reagerade på rapporteringen och hävdade att det bedrivs en kampanj för att "förstöra en positiv ungdomsrörelse". Vidare hävdade de att gruppledaren gick med i RFJ först efter attacken.

2009 dömdes sju medlemmar i RFJ Tyrolen till böter för att ha anordnat en föreläsning där Waffen SS och nationalsocialismen hyllades. På RFJ Tyrolens hemsida publicerades även antisemitiskt material och tillslut tvingades moderpartiets ordförande i Tyrolen, Gerald Hauser, agera mot ungdomsförbundet. Två ledande företrädare i RFJ uteslöts ur FPÖ. Efter det bröt RFJ Tyrolen sig ur RFJ:s riksorganisation. Överlappningen mellan vit makt-miljön och RFJ är dock inte begränsad till Tyrolen.

I april 2007 krävde ungdomsförbundet i Steiermark att tre dömda nazister, aktiva i nazistorganisationen Bunder Freier Jugend, BFJ skulle friges. Ungdomsförbundet kallade dem "politiska fångar" eftersom deras enda brott varit att "uttrycka sina åsikter".

DÖW har noterat att RFJ har förbindelser med BFJ på flera håll. Den tidigare distriktsledaren i Linz Andreas Retschitzegger publicerade, på en hemsida, bilder på sig själv där han deltar på ett av BFJ:s event. Retschitzegger har även 2003 demonstratrerat med BFJ. Retschitzeggers delstatsordförande såg dock inga problem med bilderna utan hävdade att BFJ är som "vilken ungdomsorganisation som helst". Retschitzeggers efterträdare i Linz, Stefan Haider, har även han demonstrerat tillsammans med BFJ.

Andra höga företrädare i RFJ som kopplats till vit makt-miljön är:

• RFJs distriktordförande i Kirchdorf, Stefan Kohlbauer, har figurerat på foton med ledande företrädare i BFJ.

• Styrelsemedlemmen i Wien Sebastian Ploner avslöjades 2007 av tidningen Weekly Profil ha beställt pamfletter med texten "vit makt" och tröjor med motiv från nazistisk litteratur.

• Styrelsemedlemmen i RFJ:s riksorganisation, Marcus Vetter, avslöjades samtidigt ha beställt vit makt-musik.

• RFJ i delstaten Kärnten använde 2006 slagordet "Trohet till fosterlandet är vår ära". Parafrasen är slående likt det som Waffen-SS använde sig av "Min ära heter trohet". FPÖ:s partiledare försvarade slagordet och hävdade felaktigt att även judiska motståndsmän använt sig av uttrycket.

När Expo Idag frågar Andreas Peham om han tror att det är möjligt att SDU kan ha missat RFJ:s antisemitism och nazistkopplingar svarar han:

– Nej, man måste vara blind för att inte se dem.

Kasselstrand har tidigare kritiserats för att han har ett samarbete med det italienska nyfascistiska partiet La Destra.

Gustav Kasselstrand vill inte svara på några frågor när Expo Idag når honom.