Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

La Destra protesterade mot den italienska regeringen och samlade över tjugotusen personer som tågade genom centrala Rom. Flera deltagare bar fascistiska banderoller och bilder på Benito Mussolini, rapporterar den italienska tidningen La Repubblica. La Destras partiledare Francesco Storace framträdde inför åskådarna tillsammans med änkan till fascistikonen Giorgio Almirante som var grundare till det fascistinspirerade partiet Movimento Sociale Italiano (MSI). Almirantes änka hyllades vid sammankomsten av åskådare som gjorde den romerska hälsningen.

"Vi är som en lavin, som ingen kan stoppa, trots statsmakternas censur. Vår rörelse upphörde inte att existera i samband med Gianfranco Finis diaspora", sa Storace, men hänvisning till att Fini distanserats sig från Alimirantes politik.

Gianfranco Fini som kritiseras av Storace tog över MSI efter Giorgio Almirante. Fini har försökt att distansera partiet från den klassiska fascismen. Fini var under en period utrikesminister i Berlusconis regering.

La Destra har av Sverigedemokratisk ungdom, SDU, bjudits in till demonstrationer och ungdomsförbundet beskriver partiet som socialkonservativt. I februari besökte SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och viceordförande William Hahne La Destra i Rom, där de bland annat träffade Francesco Storace. Till Expo.se säger Kasselstrand att han inte kan kommentera om hans syn av La Destra har förändrats efter helgens manifestation.

– Jag har ingen uppfattning om den här demonstrationen eftersom jag inte varit där. Jag måste själv titta på vad som har hänt. Jag får titta närmare på om jag har någonting att kommentera. Det enda jag kommenterar är vårt utbyte med La Destra.

Är det problematiskt att samarbeta med ett parti som hyllar fascismen?

– Jag har inte hittat någonting i deras politik som är extremt. Jag har ingen anledning att än så länge revidera vårt samarbete med La Destra. I vårt utbyte med dem har det bara framkommit att det är ett socialkonservativt parti. Skulle något dyka upp så får jag titta på det, men tillsvidare utgår jag ifrån det utbyte vi har haft med dem, säger Kasselstrand.

La Destras partiledare Francesco Storace kritiserade även Roms borgmästare Gianni Alemanno under manifestationen i Rom eftersom han inte ville släppa in Giorgio Almirantes dotter i Roms politiska finrum. Storace framhöll vidare i sitt tal att "det italienska folket inte är några slavar under Bryssel" och anklagade sedan Italiens statsminister för "att ha försnillat det italienska folkets skattepengar."

La Destra-politikern Dario Rossin sa i talarstolen att "ingen längre kan avfärda oss som obetydliga, idag är vi över tjugotusen som marscherar mot Rom!". Hans tal avslutades med den italienska nationalsången och under den vecklade deltagare ut en stor banderoll på Mussolini.