Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på en ort utanför Örebro som 20-åringen knuffade och slog en man i ansiktet. Vad som låg till grund för misshandeln framgår inte i hovrättens dom, men klart är att 20-åringen av någon anledning blivit irriterad på sitt offer under kvällen som misshandeln ägde rum.

20-åringen döms också mot sitt nekande för att ha sparkat sönder en ruta på en pizzeria. Flera personer såg händelsen och pekade ut 20-åringen som den skyldige.

Den dömde mannen har ett mångårigt förflutet inom den högerextrema miljön i Sverige. 2008 var han en av ett hundratal aktivister från nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen som greps i Stockholm i juni, misstänkta för hets mot folkgrupp. I de rättsliga efterspelen var 20-åringen en av få personer som också dömdes för brottet.

Sedan dess har 20-åringen styrt om sin politiska bana. Under 2010 var han medlem i Sverigedemokratisk ungdom. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel och skadegörelse.

Straffet bestämdes till skyddstillsyn. Enligt domen lider 20-åringen av psykiska problem och han ska under tiden för sin skyddstillsyn genomgå en psykiatrisk behandling.