Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gustav Kasselstrand har på kort tid profilerat Sverigedemokraternas som ett självständigt ungdomsförbund. Efter att han tog över efter William Petzäll - som avsa sig posten som SDU-ordförande efter den ödesdigra fyllekvällen i Trelleborg i februari.

Efter Kasselstrands tal på partikongressen är det tydligt att SDU utvecklats till att bli en egen kraft istället för att i första hand vara en stödgrupp för ungdomar.

På söndagen skulle Kasselstrand tala under rubriken "Hälsning från SDU". Men någon snäll hälsning – som den som Kvinnoförbundet dagen före levererade i form av bildspel med frikyrkligt anstruken musik till – blev det inte.

Istället höll Kasselstrand ett kraftfullt tal där han hyllade den svenska ungdomen.

- Bunta inte ihop svenska skötsamma ungdomar med dessa kriminella förortsgäng! Jag pratar om de glömda ungdomarna som medierna inte skriver snyfthistorier om.

Kasselstrand var också den ende under partikongressen som använde begreppet "svenskfientlighet" – något som SDU också tidigare ordnat demonstration mot. Under den för övrigt nedtonade kongressen med mycket tal om att bredda politiken och satsa på mjuka frågor stack talet ut. Men talet var också annorlunda jämfört med förra årets SDU:are som i större utsträckning fokuserade på Islamkritik. Kasselstrands retorik ligger betydligt närmre partiets traditionalister, vilket också hans och Willam Hahnes debattinlägg om Israel och Palestina konflikten i Aftonbladet visade.

Liksom Jimmie Åkesson argumenterade Gustav Kasselstrand mot Fredrik Reinfeldt som bland annat kallat nationalismen för ett gift.

- Svenskfientligheten är giftet – nationalismen är botemedlet, var Kasselstrands replik.