Vita privilegier under lupp

Vad säger forskningen? Vithet. Vita privilegier. Rasifiering. I arbetet med att förstå rasism bättre har forskare börjat intressera sig för vad det innebär att vara vit.
Flera begrepp från forskningen har letat sig in i debatten, där de väcker känslor.

Vad är populism?

DEMOKRATIN. Sverigedemokraterna och liknande partier har börjat beskrivas som högerpopulister. Vad betyder det och är de inte längre nationalister? Faktalabbet reder ut begreppet som är mycket mer än ett tomt skällsord för politiker vars retorik man ogillar.

Vem röstar på Sverige=demokraterna?

DEMOKRATIN. Är det missnöje som driver SD-väljarna? Är verkligen alla som röstar på partiet rasister? Faktalabbet har pratat med Sveriges ledande experter om väljarna som skakat om svensk politik.

Hur demokratier dör

DEMOKRATIN. Fram tills nyligen regerade den liberala demokratin i triumf i stora delar av världen. Statsvetare trodde att demokratin i Europa och Nordamerika sedan länge var huggen i sten. Framtiden skulle inte bli så olik nutiden. Så kom framtiden.

Vad säger forskningen?

Fördomar, populism, extremism och ”fake news”. I Faktalabbet tar Expo reda på vad forskningen säger om aktuella frågor med koppling till rasism.   

Därför är SvP ett nazistparti

Antisemitism och antidemokrati. Svenskarnas parti framställer sig som ett seriöst alternativ för väljarna. Den nazistiska retoriken har tonats ned. Men kärnan i den nazistiska politiken har inte förändrats.

Flera talare gick till angrepp mot riksdagen

Analys: Annika Hamrud. Den starka motreaktionen till trots – den samlade nationalistdemonstrationen mot svenskfientlighet genomfördes helt enligt plan. Motdemonstranternas skrik, vuvuzelor, smällare och bengaliska eldar fungerade som en fond till de tal som hölls i kylan nedanför Slottet.

”Svenskfientlighetens” olika betydelser

Analys: Annika Hamrud. I morgon lördag står begreppet ”Svenskfientlighet” i centrum när högerextremister demonstrerar framför Riksdagshuset på Helgeandsholmen. Men vad betyder det egentligen?

SDU talade om nationalism och ”svenskfientlighet”

Ligger nära traditionalisterna. SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand var den talare som fick starkast applåder under Sverigedemokraternas partikongress. I sitt tal hävdade han att nationalismen är det enda ”botemedlet” mot ”svenskfientligheten”.

SD antog nytt partiprogram

Förslaget fick majoritet. På lördagen röstades SD:s nya omdiskuterade partiprogram igenom med rösterna 125 för och 28 mot. Diskussionen blev stundtals hård när ett antal ombud kritiserade programmet för att ha ersatt nationalismen med socialkonservatismen.

Expo Wiki

Accelerationism

Politisk idéströmning med målet att genom attentat eskalera samhällets inneboende konflikter till den punkt att demokratin kollapsar så att en ny samhällsordning kan byggas i ruinerna.

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu