Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Just nu pågår Pride i Belgrad och på söndag planerades en parad att hållas i staden. Men på onsdagen förbjöds Prideparaden av premiärminister Ivica Dačić. Även alla andra offentliga sammankomster på den planerade paraddagen har förbjudits. Som skäl till beslutet anges hot om attacker från högerextrema och nationalistiska grupper.

Förbudet har bland annat kritiserats av Sveriges EU-minister Brigitta Ohlsson, som skulle vara huvudtalare vid paraden. Till TT säger hon att Prideparaden inte bara handlar om minoriteters rättigheter utan även om yttrande- och mötesfrihet.
– Ett land som har starka ambitioner att bli medlem i EU måste stå upp för rättigheten att genomföra sådana här manifestationer, säger Ohlsson.
Birgitta Ohlsson kommer trots förbudet att vara på plats i Belgrad på söndag för att delta på andra Pride-evengemang.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund är också starkt kritisk till beslutet.
– Det är mycket bekymmersamt att myndigheterna väljer att gå de homofober i Serbien som krävt att arrangemanget ska stoppas till mötes. Bland annat har högerextrema grupper och representanter för den serbisk-ortodoxa kyrkan krävt detta och de serbiska myndigheterna har helt accepterat dessas argument, säger hon i ett uttalande.
Samtidigt hoppas RFSL att den planerade närvaron av flera internationella gäster kan få de serbiska myndigheterna att ändå låta en parad äga rum och samtidigt garantera dess säkerhet.

Men det är inte bara paraden som rört upp känslor. Under Prideveckan visas Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo. Det fick bland annat den serbisk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriark Irinej att reagera. Han krävde att såväl utställningen som paraden skulle stoppas.

Även förra året förbjöd myndigheterna i Serbien alla offentliga manifestationer och omöjliggjorde därmed även Prideparaden. 2010 genomfördes en parad som samlade ungefär 1 000 personer. Då var läget spänt och motdemonstranter och polis drabbade samman. Året innan ställdes paraden in efter hot från högerextrema grupper.