Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Israel Keyes, 34, tog i söndags sitt liv. Innan han dog erkände han sig skyldig till åtta mord, kidnappningar och flera bankrån, utförda runtom i USA de senaste elva åren.

Keyes växte upp i staten Washington, i en familj som tillhörde den identitetskristna rörelsen. Rörelsen är kristen fundamentalistisk och har kopplingar till Ku Klux Klan och andra nazistiska grupper.

Enligt en källa till Southern Povery Law center fick Israel Keyes hemundervisning av församlingen The Ark, som har en identitetskristen teologi. Pastorn i församlingen Dan Henry, predikar att den "vita rasen" är en utvald och överlägsen ras. Generellt ingår det i den identitetskristna teologin att "moderna judar" inte härstammar från hebréerna som beskrivs i Bibeln. Många menar att judar härstammar från Satan. Henry uppger att han inte har några direkta minnen om Keyes familj.

– Vi har haft hundratals personer som har varit engagerade under åren, och jag känner garanterat inte alla, säger han till Southern Poverty Law Center.

I ett av familjen Keyes grannhus bodde Chevie och hans bror Cheyne Kehole som fick undervisning i the Ark tillsammans med Israel Keyes. Båda bröderna sitter i fängelse, dömda för mord och mordförsök. Chevie är en självutnämnd anhängare till vit-maktrörelsen, men båda bröderna har kopplingar till nazistiska organisationer.

Israel Keyes har kopplats till minst sju andra mord förutom de han erkänt, bland annat mordet på en 12-årig flicka med benproteser 1996, när Keyes var 18 år gammal. Han reste väldigt mycket inom landet, och genom att göra en kartläggning försöker nu utredare ta reda på om han kan vara skyldig till fler mord.

Resorna betalade han delvis med pengar som han fick genom bankrånen, delvis genom att kräva lösensummor för sina offer och delvis genom att jobba som snickare.

Keyes erkände att han reste till olika platser där han lämnade saker som han planerade att användas vid framtida brott, berättade Mary Rook från FBI, under en presskonferens måndagen efter Keyes död.

– FBI har återfunnit två förråd som var nergrävda av Keyes, sa Rook.

– De innehöll vapen och objekt som använts för att göra sig av med kroppar.

Keyes har även berättat till FBI att det finns fler nergrävda lager, spridda runtom i USA. De gömmorna ska innehålla samma saker som dem som redan hittats, samt pengar.

18-åriga baristan Samantha Koenig tros vara Keyes sista offer. Efter att ha kidnappat, våldtagit och mördat henne, borrade han ett hål i en frusen sjö som han dumpade hennes kropp i. Kroppen hittades inte förrän två månader senare, när Keyes berättat var han gömt hennes kvarlevor.

Än så länge vet man inte motiven bakom morden. Enligt myndigheten som utreder fallet är pengar inte en anledning. Kriminologen Penny Shtull forskar om seriemördare och menar att Keyes är ett unikt fall, rapporterar nyhetskanalen WCAX.com, som är en del av CBS.

– Han passar in i kategorin seriemördare eftersom han inte dödade med traditionella motiv. Han dödade framför allt, verkar det som, för nöjets skull, säger hon.

Ämnen i artikeln