Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tjänstemannen anklagas för att under en längre tid sexuellt ha trakasserat flera kvinnor i partiet. Mannen har i dagsläget inte avskedats, utan "arbetsbefriats" i väntan på en internutredning, uppger Sverigedemokraterna.

– Det är anklagelser som vi tar på största allvar och vi måste givetvis gå igenom vad som ligger bakom dem, säger Martin Kirchberg, SD:s personalchef till Aftonbladet.

Expo Idag har förgäves försökt att nå den anklagade mannen för en kommentar. Till Nyheter24 säger han om anklagelserna:

– Det kommer som en ren chock för mig. Jag har inte hunnit ta ställning till det hela och vet knappt vad det gäller.

Bland annat ska kvinnor i ungdomsförbundet ha känt sig trakasserade av mannen, uppger Nyheter24. Enligt Aftonbladet ska mannen ha gett filmer med grovt sexuellt innehåll till kvinnorna.

Tjänstemannen har haft en central roll i Sverigedemokraternas organisation och har bland annat arbetat med säkerheten i partiet.

Expo Idag kan visa att mannen tidigare uttalat sig om enskilda partimedlemmars, och särskilt SD-kvinnors, säkerhet. I en intervju med SD-kuriren talade han om hur sverigedemokratiska kvinnor har utsatts för trakasserier. Han uppger att han ser det som särskilt frånstötande när kvinnor och unga personer angrips, eftersom dessa medlemmar är särskilt utsatta.

Ämnen i artikeln