Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bakom demonstrationen stod organisationen Nordisk ungdom. Aktionen skedde utanför Björkuddens transitboende för ensamkommande flyktingbarn.
– Olaga demonstration och hets mot folkgrupp är brottrubriceringen. Man har utanför flyktingförläggningen skrikit "svartskallar", "invandrare åk hem" och annat, säger Diana Sundin, presstalesman på Västerortspolisen i Stockholm.

Enligt demonstranterna så ska boende på flyktingförläggningen varit involverade i en incident på Husbybadet föregående helg, då en grupp flickor födda 1999 ska ha blivit antastade. Händelsen är polisanmäld.
– Det rör sig om sexuellt ofredande, ingen våldtäkt. Det är pojkar som har tafsat, rört vid ryggar, rumpor och ben på flickorna. Det är inte bara en flicka som ska ha utsatts, utan flera stycken. Det är även ett fall av ofredande, alltså en klasskompis till flickorna som blivit fasthållen, säger Diana Sundin.

Det var ett 30-tal aktivister som deltog i demonstrationen utanför transitboendet. Enligt polisen finns det uppgifter som kan leda dem till deltagarna.
– Det finns signalement och så har man skrivit upp registreringsnummer på bilar. Sedan har tydligen även någon som jobbar där filmat demonstrationen, säger Diana Sundin.

Även utredningen om vad som hände på Husbybadet fortskrider och flickorna ska höras av polis. Ryktet om att det skulle vara boende på flyktingboendet som ska ha antastat flickorna spred sig snabbt på högerextrema internetsajter. Men om gärningsmännen är boende på transistboendet för flyktingbarn kan polisen i dagsläget inte säga. Det kommer förmodligen bli en fotokonfrontation där polisen hoppas att flickorna kan peka ut gärningsmännen. Någon övervakningsfilm från badet finns inte.

Johanna Hållén presschef på Attendo, som driver Björkuddens transitboende, säger att de boende regerat på Nordisk ungdoms demonstration.
– Det är klart att de tycker att det här är obehagligt, säger hon.

Hållén bekräftar att de var på badet vid den aktuella tiden, men att de inte kan säga mer än så i dagsläget.
– Vi vet inte mer än så och avvaktar nu den utredning som polisen tillsatt.

Expo har sökt representant för Nordisk ungdom för en kommentar.

Ämnen i artikeln