Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid en "djungelfest" som Hallands nation vid Lunds universitet ordnade klädde tre studenter ut sig till slavar. De var svartmålade i ansiktet, hade rep om halsen och "såldes" av en fjärde student vid en påhittad auktion.

Afrosvenskarnas riksförbund har polisanmält Hallands nation och Helsingeskronas nation, dit studenterna ska ha gått efter "auktionen", för hets mot folkgrupp.

– Som studenter på ett av världens bästa universitet utgår jag ifrån att de känner till historien om den transatlantiska slavhandeln. Än i dag kämpar många människor i hela världen, och även här i Sverige med att få bort den kränkande stämpel som slavhandeln innebar och gör fortfarande, sa Jallow Momodou vid Afrosvenskarnas riksförbund till Sydsvenskan.

Nu reagerar många starkt på händelsen vid studentfesten som hade temat djungel.

– Jag får rysningar. Hur har man kommit på den här idén? Och att ingen på Hallands reagerade på att de var där, säger Maria Chowdhury, studentombud, till Sydsvenskan.

Maria Chowdhury menar att universitetsvärlden i Lund är väldigt traditionsfylld och att många studenter upplever den som att leva i en bubbla.

– Man ser inte riktigt att det man gör i bubblan får konsekvenser i omvärlden. Att fyra studenter klär ut sig till slavar och slavhandlare är större och bredare är en enskild händelse i studentvärlden. De är inte avvikande och unika, det finns en miljö vid Lunds universitet och i studentlivet som tillåter och accepterar sådant här, säger Chowdhury till Sydsvenskan.

Vid Lunds universitets betonas att det råder nolltolerans mot rasism och diskriminering.

– De grundläggande värderingarna ska vara en självklarhet för alla anställda, studenter, kårer och nationer. Det får inte råda något tvivel om att vi har nolltolerans mot rasism och diskriminering, säger Lunds universitets rektor Per Eriksson och prorektor Eva Åkesson i ett pressmeddelande.

På Hallands Nation har man haft flera krismöten. Elinor Lavesson, "Qurator" vid nationen, säger att de ska se över sina rutiner för temafester och att de inväntar polisutredningen, rapporterar Sydsvenskan.