Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

28-åringen, som varit med i Svenska motståndsrörelsen sedan slutet av 1990-talet, är misstänkt för att ha gömt stora mängder vapen och sprängämnen i sitt hem på Värmdö utanför Stockholm. Listan över det misstänkta vapeninnehavet är lång: en k-pist, ett halvautomatiskt gevär, en revolver, två pistoler, ett kulgevär med ljuddämpare och magasin samt över 3800 patroner till vapnen.

Dessutom misstänks 28-åringen för att ha haft bland annat sprängdeg, sprängkapslar, stubintråd och flera andra militära explosiva och brandfarliga varor i sitt hem.

Flera tillslag mot SMR-aktivister

Polisen hittade vapengömman i samband med ett större tillslag mot sex olika personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen i Stockholmsområdet i början av mars i år. Inledningsvis häktades tre personer, men i dag är endast 28-åringen fortsatt häktad.

28-åringen har tidigare figurerat i en utredning rörande vapenbrott. Hans fingeravtryck fanns bland de skjutvapen som hittades i ett skogsområde utanför Upplands Väsby i september 2006, men han avskrevs från utredningen. Istället dömdes den nu 23 år gamla ansvarige utgivaren för SMR:s tidning "Nationellt motstånd" för vapenbrott och brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor. Domen på åtta månaders fängelse fastställdes i mars 2007 av Svea hovrätt.

Åtal dröjer

Åtalen mot de andra misstänkta SMR-aktivisterna dröjer samtidigt som en person är helt avskriven från målet.

De som varit häktade i målet, en 18-årig och en 21-årig man, är försatta på fri fot. 18-åringen är ej längre misstänkt för vapenbrott, medan utredningen mot 21-åringen fortsätter.

En 23-årig man är helt avskriven från målet medan en 20-åring och en 24-åring förts över till andra utredningar där brottsrubriceringen i dagsläget inte är fastställd.