Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Klart att demonstrationen påverkar livet. Jag och min familj kommer att stanna hemma. Huliganer kommer från Köpenhamn för att bråka, det är inte bra för Århus, säger Helle Haugaard, 46, boende i Århus.

120320_danmark_220-3.jpgKennet jakobsen, 18, med hunden Bella. Foto: David Lagerlöf/Expo

Demonstrationen är ett försök av English Defence League att bilda en europeisk antimuslimsk organisation, European Defence League. På demonstrationen deltar systerorganisationer från flera olika länder men även andra antimuslimska aktörer. De samlas under organisationen European Freedom Initiative.

Polisen räknar med ett par hundra deltagare. Motdemonstranter förväntas bli det mångdubbla och överstiga 1000 personer. Flera boende i Århus som Expo.se talat med är oroliga över att det kan bli våldsamt. Många av English Defence Leagues demonstrationer i England har urartat tidigare.

– De kommer hit för att bråka och slåss. Jag ska stanna hemma imorgon för att undvika att hamna i problem. Jag tror att många gamla kommer hålla sig inne, men att många ungdomar ger sig ut för att skapa oroligheter, säger Kennet jakobsen, 18.

Polisen mobiliserar inför en av stadens största polisinsatser någonsin. Polisens presstalesman Mogens Brøndum säger till Expo.se att de har haft en bra dialog med alla organisationer som ska demonstrera på lördagen. Han tillägger att polisen är väl förberedd.

120320_danmark_220-2.jpgMorten Christiansen, 26. Foto: David Lagerlöf/Expo.

– Vi kommer att satsa på dialog och ha många dialogpoliser ute. Vi kommer även ha en stor polisnärvaro före och efter demonstrationen, säger Brøndum.

Även många hotell ökar säkerheten. En del hotell planerar att låsa portarna och kalla in ordningsvakter. Men alla är inte negativa till demonstrationen. Morten Christiansen, 26, säger att det är bra att organisationer utnyttjar yttrandefriheten så länge inget våld används.