Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I regeringens och Miljöpartiets gemensamma överenskommelse ingår bland annat att papperslösa flyktingbarn ska erbjudas skolgång och att anhöriginvandringen kommer att underlättas.
– Vi markerar ett vägval, ett vägval som stänger dörren mot de främlingsfientliga krafterna runt om och i Sveriges riksdag, sade Fredrik Reinfeldt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk och tror att uppgörelsen får motsatt effekt, som i lite längre perspektiv kan gynna Sverigedemokraterna. Han menar att det öppnar för fri invandring.
– Det sänder tydliga signaler om att man vill göra en extrem invandringspolitik ännu mer extrem, säger Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet.

Men även från andra håll höjs kritiska röster, i motsatt riktning. Madelaine Seidlitz, jurist och flyktinghandläggare på Svenska Amnesty, menar att det är svårt att utläsa vad skillnaden för de papperslösa kommer att bli i realiteten.
Något hon välkomnar är den förenklade anhöriginvandringen.
– I dag är hanteringen av anhöriga helt absurd. Den gör att barn verkligen motas i händerna på människosmugglare, säger Madelaine Seidlitz.
Hon tycker ändå att regeringens initiativ till att samarbeta med Miljöpartiet är positivt.
– Majoriteten av befolkningen har röstat på partier som inte delar Sverigedemokraternas åsikter om flykting- och migrationspolitik. Samarbetet ger förhoppningsvis väljarna trygghet, säger Madelaine Seidlitz

Ämnen i artikeln