Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på måndagen som Petzäll gick ut med att han lämnar Sverigedemokraterna men ändå sitter kvar i riksdagen. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Partiet uppmanade Petzäll att lämna riksdagen. Andra har twittrat eller bloggat, Christoffer Dulny skrev på Facebook:

"Sveket är totalt hoppas du är nöjd ditt kräk".

Sverigedemokraternas pressekreterare, Eric Myrin, försöker lugna ner sin partikamrat på Facebook.

"Uppmanar er att ta bort dessa kommentarer. Tjänar ingenting till att hetsa upp stämningen.", skriver Myrin till svar.

Pressekreteraren Linus Bylund säger till Expo.se att Dulny kan ha talat om vem som helst och uppger att partiet inte kommer kommentera inlägget.

– Problemet är väl att ni har snokat på hans Facebook och tror att det är någon sorts offentlig arena som ni ska dra upp i ljuset, han kan väl utrycka frustration och saker på Facebook utan att ni ska börja gnälla.

Till nyheter24 sa riksdagsledamoten, Erik Almqvist, på måndagen att Petzäll försökt pressa partiet på pengar och att han sett Petzäll på festbilder. Erik Almqvist skriver senare i en konversation på Facebook att han ångrar sina uttalanden till nyhetssajten.

"Men visst, man ska akta sig för att uttala sig när man är starkt känslomässigt påverkad och upprörd. För det är de små detaljerna som sedan förstoras upp, vinklas och tolkas. Det var inte bra, men inget annat är bra i den här soppan heller och det hade inte behövt bli så här." skriver Almqvist.

Victoria Wärmler som sitter för Sverigedemokraterna i Grums kommunfullmäktige skriver på sin twitter "Till William Petzäll från en SD-väljare" och länkar till en blogg som skriver:

"Idag framstår du som en opportunistisk pundare och närig spoling. Gör det enda hedervärda och ställ din riksdagsplats till förfogande. Efter det kan du engagera dig i vad du vill och göra det på egen merit".

Den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten, Carina Herrstedt, varnar partiets riksdagsledamöter i ett mejl som citerats i flera medier för konsekvenserna av bloggandet och twittrandet kring Petzäll.

"...nu är pajkastningen igång. Vad tjänar partiet på detta?
Personligen tycker jag att det är väldigt lågt..."

Hon skriver även:

"Förvåna inte er om detta kommer att målas upp som förtal emot William oaktat vad som är sant och inte media gör vad som och vem vet hur William agerar nu när vi kastat första stenen..."

Erik Almqvist vill inte kommentera uppgifterna till Expo.se. Expo.se har även sökt Carina Herrstedt och Victoria Wärmler för en kommentar.

Ämnen i artikeln