Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tommy Robinson, vars riktiga namn är Stephen Yaxley Lennon, grundade 2009 EDL, English Defence League. EDL har bland annat gjort sig kända för sina våldsamma gatudemonstrationer. Robinson har genom åren försvaret organisationens aktivister. Avslöjanden om nazistkopplingar till EDL har förekommit sedan starten. När Robinson nu lämnar hävdar han att det är för att EDL har blivit alltför extremt och präglat av nynazism samt att gatuprotester inte längre är effektiva.

Den antimuslimska nättidningen Dispatch International, som drivs av dansken Lars Hedegaard och svenska Ingrid Carlqvist, tror dock att det egentligen finns andra anledningar till avhoppen:

"Ända sedan EDL startade 2009 har den brittiska regeringen gjort allt i sin makt för att krossa organisationen – i praktiken i samarbete med så kallade 'antifascister', som dök upp och ställde till med våld och förödelse varje gång EDL försökte hålla fredliga demonstrationer", skriver Lars Hedegaard på dagens ledare.

Dispatch International ser avhoppen som ett resultat av att den brittiska regeringen ska ha utpressat organisationen.

"Det verkar uppenbart att han har blivit tvingat till en uppgörelse med regeringen, vilken innebär att han inte längre ska sätta sig upp emot den totalitära ideologin islam utan koncentrera sina ansträngningar till "islamismen" – som framställs som själva antitesen till Muhammeds kärleksfulla budskap", skriver Lars Hedegaard.

Tillsammans med sin kusin Kevin Carroll ska Robinson nu samarbeta med Quilliam Foundation, en tankesmedja som säger sig arbeta mot all form av extremism. Fokus ligger på islamism och organisationen menar att muslimer måste anta ett mer kritiskt förhållningssätt gentemot islamistisk extremism. Organisationen grundades av Maajid Nawaz som tidigare var anhängare i en panislamitisk politisk organisation. Quilliam som delvis finansieras genom statliga medel meddelar att de kommer att ge Robinson och Carroll lektioner om islam och utbildning i lobbying. Samarbetet med Quilliam Foundation har mötts av kritik inom den antimuslimska miljön.

"Han kommer att arbeta för en sunnimuslimsk tankesmedja som drivs av en dömd terrorist?", skriver en av kritikerna på den counterjihadistiska sajten Gates of Vienna .

På sajten är reaktionerna blandade. Vissa upphöjer Robinson till martyr och menar att han har offrat fyra år av sitt liv och har riskerat att göra "sina barn föräldralösa på grund av de saker han sagt högt, som andra var alltför rädda för att säga."

Andra som skrivit kommentarer är arga och ser Robinson och Carroll som förrädare. Kritiska röster hävdar även att duon har sålt sig. "Tommy Robinson slutade inte, han allierade sig med Quilliams 'marshmallow' jihadister, stor skillnad." Många ser avhoppen som slutet för English Defence Leauge.

Amerikanen Pamela Geller är en av de ledande profilerna inom den antimuslimska så kallade counterjihad-rörelsen. Hon leder tillsammans med bland annat Robinson och Carroll, SION, Stop Islamization of Nations. Geller välkomnar avhoppet.

"Vi ser fram emot att arbeta med Robinson och Carroll i framtiden i den stora kampen för frihet", skriver hon på sin blogg.

Pamela Gellers uttalande har startat rykten om att "The Fab Four", som består av Geller, hennes landsman Robert Spencer samt Robinson och Carroll, kommer att bilda en ny organisation.

Robinson berättade i en BBC intervju igår att han kommer att fortsätta sin "kamp":

– Jag inser farorna med den högerextrema extremismen. Det finns ett behov av att motverka islamistisk ideologi, inte med våld utan med bättre, demokratiska idéer.

Den brittiska antirasistiska organisationen Hope Not Hate är kritiska mot att Robinson och Carroll inte visat någon ånger över sin roll i spridandet av antimuslimskt hat. Pressad av medier vägrade Robinson igår svara på om hans åsikter förändrats. Carroll sade att han " fortfarande sjunger samma visa".

Hope Not Hate kräver svar på flera frågor. Bland annat om Robinson tar avstånd från sin tidigare kopplingar till Pamela Geller och Robert Spencer, om han är beredd på att avslöja vilka nazister han talar om som tagit över English Defence League och vilka som finansierat organisationen.

"36 timmar efter att nyheten spreds börjar Lennon och Carrols politiska vändning allt mer likna en politisk bluff.", skriver Hope Not Hate.