Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.John Hrons stiftelse, som står bakom priset, skriver i sin motivering:

"När Expo möter förtryck som riktas mot människornas lika värde bjuder Expo på motstånd och försvarar mänskliga värden. Expo synliggör nazism, rasism och främlingsfientlighet i sådan grad att riksdagen, regeringen, myndigheter och allmänheten bör lyssna på deras vittnesmål och därmed bidra till att unga människor får möta framtiden med hopp och tillförsikt."

Det är 16 år sedan den då fjortonårige John Hron från Kode, utanför Göteborg, brutalt mördades och torterades av nazister. John Hrons pris delas ut för att stärka de krafter i samhället som på olika sätt kämpar mot rasism och främlingsfientlighet
 

– Vi är oerhört hedrade över att få detta pris. Mordet på John Hron var en brutal påminnelse om det våld som finns inom den nazistiska rörelsen. Att få detta pris stärker oss och gör det lättare för oss att fortsätta vårt arbete med att sprida kunskap om intoleranta grupper och deras idéer, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.