Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Om ett par dagar ska Frankrikes parlament debattera ett lagförslag om att legalisera samkönade äktenskap och förändra reglerna för adoption. Lagen var ett vallöfte från Frankrikes president Francois Hollande. I söndags samlades enligt polisens uppgifter omkring 125 000 i Paris för att visa sitt stöd för lagändringen. Arrangörerna menar att så många som 400 000 personer demonstrerade.

På banderoller stod det:

"För lika rättigheter nu, mot diskriminering alltid".

Paris borgmästare Betrand Delace och det socialistiska partiets ordförande Jean-Philippe Desir deltog vid protesterna.

På lördagen manifesterades det även för lagändringarna i Touluse, Lyon, Montpellier och Bordaux.

Enligt en färsk opinionsundersökning stöder 63 procent av den franska befolkningen samkönade äktenskap. När det kommer till samkönades rätt till adoption är 49 procent för och 51 procent mot.

Det största motståndet mot det nya lagförslaget kommer från högerextremt håll och religiösa grupper. För ett par veckor sedan samlades närmare 340 000 för att protestera mot samkönades rätt att gifta sig att adoptera, uppger AFP.

Samtidigt som Frankrike planerar att införa en lag för att öka homosexuellas rättigheter så inskränks de i Ryssland.

I fredags röstade det ryska parlamentets underhus för en lag om att förbjuda vad de kallar "homosexuell propaganda". I Dumans första läsning av tre röstade 388 ledamöter för lagförslaget, en röstade emot och en avstod. Ett 40-tal protesterade utanför parlamentet och flera homosexuella par kysste varandra. De attackerades av anhängare till den nya lagen. Polisen rapporteras ha stått passiva när HBTQ-demonstranterna attackerades, rapporterar Svenska Dagbladet.

Den restriktiva lagen redan införts i Sankt Petersburg och flera andra regioner.

Ämnen i artikeln