Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi kommer att gå från stadsbiblioteket i Landskrona och ned mot torget vid rådhuset. Under den här gången så delar vi ut utklippta hjärtan, säger Tobias Lohse i Tillsammans Eslöv.

Det var på en Facebookgrupp till stöd för Sverigedemokraterna som hatet började flöda mot en kvinna efter att de uppmärksammat att hon sjungit en sång med kritik mot Sverigedemokraternas politik som hon lagt upp på Youtube.

Inte rasist, men har publicerat utdrag från inlägg som skrivits i Facebookgruppen. Det handlar om grovt sexistiska och rasistiska kommentarer. En av de grövsta kommentarerna där en person önskade att kvinnan skulle våldtas gillademarkerades av Sverigedemokraternas vice ordförande i Ale Lennie Kjellman.

Kjellman gillademarkerade även inlägg där kvinnan beskrevs som en "vänstersubba". I gruppen framfördes också direkta hot. "Skall söka upp denna sjuka människa och ge vad hon tål."

Med anledning av hoten och hatet arrangerar Tillsammansrörelsen en stödmanifestation "Nu är det nog – Stoppa SD:s kvinnohat".

– Vi måste ställa upp för henne och andra som utsatts för denna vidriga rasism och visa att vi är många som stöttar de som utsätt. Det är så Tillsammansrörelsen fungerar. Vi sluter upp och ger varandra stöd mot de som inte förstår att man inte ska hota folk. Det är fruktansvärt att sådant här händer och vi måste lyfta upp det, säger Tobias Lohse.

Lohse lägger ett tungt ansvar på Sverigedemokraterna för de många kvinnor som utsatts för hot och sexism efter att de kritiserat Sverigedemokraterna.

– De har självklart ett ansvar. Deras politiska idé får igång det här hatet och det är folk inom partiet som varit med att bygga upp hoten i det senaste fallet mot sångerskan, säger han.

Manifestationen i Landskrona inleds 18:30 vid stadsbiblioteket i Landskrona.

Ämnen i artikeln