Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Judiska församlingen i Stockholm och Judiska ungdomsförbundet i Sverige (JUS) arrangerade på söndagen en kippavandring i Stockholm som lockade runt 1000 personer. Flera ledande politiker var på plats, däribland Stefan Löfven (S), Hillevi Engström (M), Jan Björklund (FP), Maria Arnholm (FP), Erik Ullenhag (FP), Anna-Karin Hatt (C), och Lena Adelsohn Liljeroth (M), uppger Svenska kommittén mot antisemitism.

Vid samlingen vid Raoul Wallenbergs torg hölls tal. Flera av talarna vittnade om att kriget i Gaza lett till en ökad antisemitism med flera antijudiska incidenter i Sverige och övriga Europa som följd.

– Som judar har också vi rätt att röra oss fritt i det land där vi bor och verkar – oavsett om vi bär kippa, davidsstjärna eller någon annan judisk symbol, sa Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm

Demokrati- och EU-minister Birgitta Ohlsson tackade i sitt tal alla som kommit för att visa att vi inte står likgiltiga inför den våg av antisemitism som vi ser i dagens Europa.

– Vi ser en motbjudande våg av antisemitism som har sköljt över Europa den här sommaren. Ett judehat vi trodde vi aldrig mer skulle behöva se har blivit verklighet, sa hon bland annat.

Talade gjorde även Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och tidigare statsråd och partiledare (S), Victor Borslöv-Reichmann, ordförande i JUS. Petra Kahn, generalsekreterare i JUS samt Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.