Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera personer misshandlades svårt efter en manifestation mot mäns våld mot kvinnor på Möllevångstorget i Malmö för två veckor sedan. Flera personer kopplade till nazistiska svenskarnas parti är misstänkta för mordförsök efter attacken. Två har häktats, en 27-åring och en 24-åring. Åtminstone 27-åringen har ett långt förflutet i vit makt-miljön och Svenskarnas parti. Ytterligare en 20-åring och en 30-åring som är aktiva i nazistpartiet är misstänkta för attacken.

Den senaste tiden har protester mot nazisters våld pågått runt om i landet.

I söndags fylldes Malmös gator. Polisen uppskattade att 10 000 personer deltog i den stora demonstrationen mot nazism. Bakom arrangemanget stod gruppen "Skåne mot rasism". Enligt Expressen ska det från scenen på Möllegångstorget ha lästs upp meddelanden från två av de skadade:

"Jag blev knivstucken i axel, mage och rygg. Men det blir lättare för mig att komma över traumat när jag vet att jag inte står ensam. Tillsammans är vi starka"

"Jag blev stucken i ryggen av en nazist och fick ena lungan punkterad. Jag har precis kommit hem från sjukhuset och andas tungt. Men jag lever och är inte rädd. Jag är stolt över ett se den rörelse som försvarar mig".

På medborgarplatsen i Stockholm samlades tusentals människor i lördags, även de för att protestera mot nazismen. Ung vänster i Stockholm var en av medarrangörerna. Dagen efter hölls ännu en demonstration i Stockholm, fast den här gången på Norrmalmstorget. Bland talarna fanns Mona Sahlin, Birgitta Ohlsson och Dilsa Demirbag-sten. Även i Göteborg samlades människor för att protestera mot nazism.