Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

21 personer skrev in Pär Sjögren på Sverigedemokraternas sedlar i Borlänge. Efter att Länstyrelsen sammanställt resultatet har de nu meddelat att antalet röster räcker för att ge honom plats som ersättare i kommunfullmäktige.

Det innebär att Svenska motståndsrörelsen via Sverigedemokraternas valsedlar nu har en ordinarie ledamot i Ludvika Pär Öberg, och en ersättare Borlänges kommunfullmäktige med Pär Sjögren. I Säter i Dalarna sitter nazisten Johan Karlsson från Svenskarnas parti på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna.

Pär Sjögren finns under 15 avsnitt i belastningsregistret. Han är dömd för upprepade vapenbrott, flera hemfridsbrott, grov misshandel och misshandel, olaga hot, grovt rattfylleri och narkotikabrott. 2003 ålades han med besöksförbud mot en kvinna.

Sverigedemokraternas ordförande i kommunföreningen Ann-Katrin Löwfenhamn vill inte ta något ansvar för att ytterligare en nazist kommit in på deras mandat. Hon säger att det är Sverigedemokraternas riksorganisation som tar beslutet om de ska använda så kallade öppna listor vilket innebär det på valdagen är möjligt att skriva till personer på valsedlar.

– Jag har ingen kommentar till det här egentligen. Det är ju som det är, säger hon.

Han är invald på er valsedel, har du någon tanke kring det?

– Jo, men det är för att vi inte hade stängt vår lista. Jag har ingen åsikt om det. För det är ju som det är nu. Jag har inget ansvar för det i alla fall, säger Löwfenhamn.

Hur ser du på Svenska motståndsrörelsen?

– Inte en aning, jag har inte satt mig in i vad de står för, säger Ann-Katrin Löwfenhamn.

Svenska motståndsrörelsen och Pär Sjögren i synnerhet har inte varit osynliga i Dalarna. 2013 stormade aktivister i Svenska motståndsrörelsen ett möte i Ludvika. Vänsterpartisten och numera riksdagsledamoten Daniel Riazat blev i angreppet slagen med en flaska i huvudet. I mars förra året dömdes Pär Sjögren till ofredande för attacken. Nazistorganisationen har även genomfört uppmärksammade manifestationer i Dalarna.