Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Minst 3 000 poliser deltog i en serie tillslag mot högerextremister på onsdagsmorgonen. Tillslagen skedde på flera platser i Tyskland och ska vara en av de största polisaktionerna mot extremister som genomförts i landet. Men tillslagen skedde även utanför landets gränser. En person greps i Österrike och en i Italien.

De gripna misstänks för att ha gjort ”konkreta förberedelser att med våld tvinga sig in i det tyska parlamentet med en liten beväpnad grupp”, säger åklagarna i ett uttalande, rapporterar SVT.

De gripna ska vara medlemmar i den högerextrema och konspirationsteoretiska så kallade Reichsbürger-rörelsen (ungefär Medborgare i riket). Reichsbürger-rörelsen består av flera grupper som förnekar den tyska republiken av idag. Rörelsen erkänner endast de tyska gränserna som de såg ut innan andra världskrigets början, det så kallade Tyska riket. Enligt rörelsen är Tyskland fortfarande ockuperat av de allierade. Man erkänner inte heller tysk lagstiftning.

Tidigare i år rapporterade landets säkerhetstjänst om att Tysklands extremhöger bedöms vara alltmer våldsbenägen. Det konstaterades i rapporten att miljön även ska ha ökat i antal individer, vilket bland annat kopplades till Reichsbürger-rörelsen, som även varit motståndare mot åtgärder kopplade till coronapandemin.

Bland de gripna finns elitsoldater och byggnader som tillhört tyska militära specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK) ha genomsökts. KSK har tidigare utretts för påstådda kopplingar till extremhögern, men så sent som förra året beslutades det att den skulle få fortsätta med sin verksamhet.

LÄS MER: Tyskt specialkommando kvar – trots extremism

En av de gripna ska vara en före detta förbundsdagsledamoten för det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland. Även en 71-årig adelsman, vars jaktslott tros ha använts som mötesplats för att planera störtandet av regeringen, greps vid tillslaget.

Enligt uppgifter till Deutsche Welle så ska det finnas ytterligare 27 personer som är misstänkta för samröre med den högerextrema gruppen.

Tyska myndigheter räknar med att fler gripanden kommer att ske under den nämsta tiden, rapporterar flera medier.