Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Högerextremism är fortfarande det största extremistiska hotet mot vår demokrati, sa inrikesminister Nancy Faeser på en presskonferens på tisdagen, rapporterar Euronews.

Hon tillade att de även ser en ”hög grad av öppenhet för våld”. Uttalandet gjordes i samband med att Nancy Faeser och säkerhetstjänsten, Författningsskyddet, presenterade en ny rapport om situationen när det kommer till extremism.

Extremism överlag ses som ett växande hot mot landet och det är framför allt högerextremismen som säkerhetstjänsten uttrycker oro inför. Miljön växer och blir alltmer benägen att ta till våld.

Enligt rapporten skedde det 33 476 politiskt motiverade brott under 2021, en liten ökning jämfört med föregående år. Men när det kommer till politiskt motiverade våldsbrott så såg man under året tio-procentig ökning.

Coronaprotester

Säkerhetstjänsten gör bedömningen att den högerextrema miljön består av 33 900 personer, vilket är en mindre ökning jämfört med föregånde år.

Delar av miljöns tillväxt kan kopplas till den konspirationsteoretiska så kallade Reichsbürger-rörelsen, som varit motståndare mot åtgärder kopplade till corona-pandemin.

Enligt rapporten har spridande av desinformation en nyckelroll för att ge näring till alla olika extremistiska aktiviteter. Samtidigt visar rapporten att den tyska befolkningen varit mer eller mindre immuna mot propaganda som Ryssland spridit till stöd för sitt krig i Ukraina.

Även vänsterextremismen är på frammarsch enligt rapporten. Cirka 34 700 personer uppges tillhöra den miljön, vilket är en liten ökning jämfört med föregående år. Islamistisk extremistaktivitet minskade samtidigt något under perioden.

Ämnen i artikeln