Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Studentgrupp stämmer Le Pen
Expatica. En studentgrupp i Frankrike har stämt Jean Marie Le Pen, Front Nationals före detta partiledare, för rasism. I ett tal i september sa Le Pen en ordvits. Han sa att "romer flyger i väg naturligt". Franskan använder dock samma ord för flyga och stjäla. Studentgruppen fördömer Le Pens uttalande eftersom han pekar ut romer som brottslingar av etniska.

Dödshot sprejad på synagoga

JTA. En synagoga i Bryssel har vandaliserats. På byggnadens fasad har två män sprejat "död åt judarna" Gärningsmännen fångades på en övervakningskamera, kvalitén på inspelningen var dock så dålig att det varit omöjligt att identifierade männen.

2009 slängdes molotov cocktails mot samma Synagoga.

Muslimer utsatta i USA

SPLC: Företrädaren för en av USA:s största moskéer säger att det är uppenbart att muslimer och muslimers bönehus är utsatta för konstanta angrepp. Förra helgen sattes hans moské i brand, bara timmar efter bönen. Av branden och vattenskador i samband med den har byggnaden skadats för närmare sju miljoner kronor. En person har gripits misstänkt för attentatet i Ohio.

Bok om Breivik kritiseras

Aftonbladet. Författaren Aage Storm Borchgrevink har publicerat en bok om Anders Behring Breivik som till stor del handlar om hans mamma och barndom. Boken utgår från en socialutredning som gjorts om Breiviks familj 1983. Boken målar ut Breiviks mamma som psykiskt sjuk och lägger skulden för terrordådet den 22 juli på Breiviks barndom. Breiviks mamma vill inte kommentera boken. Geir Lippestad, som var Breiviks advokat kritiserar boken, han menar att Borchgrevink gör sig till domare över Breiviks familj.

Ämnen i artikeln