Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

51 bilder i tidningen Nationell idag förra året, i samtliga nummer utom två, hade bevisligen Scanpix som rättsinnehavare. Scanpix, som är Sveriges största bildbyrå med både svenska och utländska foton, har konstaterat att Nationell idags bilder inte är hämtade direkt från byrån. Förmodligen är de nedladdade från andra sajter som kan ha haft rätt att använda dem.

Nationell idag vill inte förklara sig. Det enda chefredaktören Vávra Suk säger till Expo är:
– Ja, du får väl anmäla oss.

I övrigt vill han inte kommentera, eftersom han har uppfattningen att Expo är "en oseriös organisation som samarbetar med olika typer av terrorister".

Saftig räkning

För Scanpix är det dock inte en anmälan som i första hand är aktuell utan en saftig räkning.
– Det som har skett är totalt oacceptabelt. Vi kommer att skicka faktura direkt, med rejäla straffavgifter, säger vd Anna Fornek Bergström som just blivit informerad om resultatet av Expos granskning.

Det är ett problem att Scanpix bilder används utan att ha gått genom byråns system. Om bilderna missbrukas skadar det hur leverantörer och andra bildbyråer ser på Scanpix, oavsett vem som stjäl dem, anser vd:n.

Hon kan inte påminna sig att Scanpix någonsin behövt gå så långt som till att stämma en bildtjuv.

Ytterligare bilder kan vara stulna

Expo har jämfört tidningens bilder med Scanpix bilder, som är 4 procent av samtliga. Ytterligare 36 procent kan misstänkas vara stulna. De har professionell kvalitet och är ofta tagna där Nationell idag själva knappast skulle kunna fotografera, till exempel i Vatikanen eller bland vänsterdemonstranter.

Bilderna saknar också byline, vilket är ett brott i sig.

Varken Bildleverantörernas förening (BLF) eller Svenska fotografers förbund (SFF) känner till att någon medlem reagerat på att Nationell idag stulit deras bilder.

En förklaring kan vara att tidningen inte uppmärksammas utanför en begränsad krets.

Rekommenderar straffavgifter

Både BLF och SFF rekommenderar straffavgifter när bilder används olovligen. BLF har ett påslag på drygt 4 000 kronor per bild, SFF rekommenderar 100 procent på bildpriset för olovlig användning och ytterligare 100 procent för utebliven byline.

Bildpriserna ligger på cirka 950 kronor för en mindre bild och 1 400 för en helsida.

De flesta stölderna av bilder görs på internet av privatpersoner eller små näringsidkare som inte har koll på reglerna. När större användare begår brott är det oftast enstaka misstag.

– Kontinuerligt användande av otillåtna bilder är inte vanligt, säger Felicia Elling Falk, jurist på SFF.

Kan ge fängelse

Någon anmälan mot Nationell idag för brott mot upphovsrättslagen har inte gjorts, enligt vad Expo kan utröna.

Henrik Rasmusson är en av de två åklagare som har hand om alla upphovsrättsbrott i Sverige. Som huvudregel är detta så kallade målsägandebrott, den som är drabbad ska göra en anmälan. Men större brott kan också drivas självständigt av åklagarna.
– Det beror på mängden, spridningen och hur kommersiellt nyttjandet är, säger Rasmusson.

Brott mot upphovsrättslagen är generellt bötesbrott, men straffskalan går upp till två års fängelse.
– Normalt ligger straffet på mellan 30 och 100 dagsböter när det gäller fotografier, säger åklagare Rasmusson. Anmälaren kan också hänga på åtalet och ställa skadeståndskrav.

"Aldrig stött på något sånt"

Nationell idag har aviserat att man ska söka presstöd för sin utgivning. Någon ansökan har ännu inte kommit in till Presstödsnämnden. Det är oklart om nämndens avgörande skulle påverkas av de nu avslöjade bildstölderna.
– Jag vet inte riktigt vad vi skulle göra, jag har aldrig stött på något sådant tidigare. Men det finns inget i regelverket om detta, säger Åsa Finnström, kanslichef på Presstödsnämnden.