Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas parti samlade på onsdagsförmiddagen omkring 200
aktivister på Västra torget i centrala Jönköping under ett massivt polisuppbåd. Demonstrationen inleddes med ett tal från partisekreterare Jonas Andersson som beklagade sig över att en moské i Fittja tillåts ha böneutrop.

– Vill vi ha det i Sverige? Vi säger nej till detta. Vi säger ja till Sverige, skanderade han.

– Var fan är Sverige på väg när utlänningar hyllas offentligt, fortsatte han.

Efter Anderssons tal ställde nazisterna upp på led. Många bar fanor. Tåget gick genom delar av centrala Jönköping och medan de ropade "bankernas stjäl från folkets väl" och "krossa den globala imperialismen" konfronterades de flera gånger av motdemonstranter.
 

 svp jonkoping AFAMotdemonstranter protesterade mot Svenskarnas parti längs deras marschväg. (Foto Hampus Andersson/Expo)

– Det blev en del konfrontationer men vi avvärjde det snabbt, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig hos polisen.

Under marschen kastades ägg från hustak på nazisterna. Vid ett tillfälle gjorde aktivister i Svenskarnas parti ett utfall mot en ensam kvinna som stod längs vägen.

När Svenskarnas parti återvände till Västra torget lugnade stämningen ner sig. Flera tal hölls. Curt Linusson, som representerar Svenskarnas parti, men som valts in i Lidköpings kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat berättade om sin tid i kommunpolitiken.

– Det första jag gjorde var att kräva att kommunen säger upp sitt avtal med migrationsverket. Det andra var att kräva att svenska flaggan sätts upp vid presidiet, sa han.

Linusson sa även att den utomeuropeiska invandringen måste stoppas och att "förrädarna är överallt".

Tillslut talade Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson. Han menade att samtliga riksdagspartier sitter i "storfinansens knä".

– Svenskarnas framtid står på spel. Vi har bara ett svenskt folk, mångkulturen måste avvecklas till varje pris, sa Jacobsson.

Jacobsson lyfte i sitt tal fram konspirationsteorier om att samtliga partier deltar på hemliga möten för att tillvarata internationella bankers intressen.

– Vem är vi skyldiga alla pengar?, frågade han sig.
 

 Stefan jacobsson SVPSvenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson påstod att Sverige kolonialiserats av invandrare (Foto David Lagerlöf/Expo)

I sitt tal nämner Jacobsson banken Goldman Sachs och lyfter fram en klassisk antisemitisk konspirationsteori. Jacobssons tal byggde på en antisemitisk världsbild. Han nämnde aldrig rätt ut att han syftade på att judarna kontrollerar världsekonomin och därmed Europas politiker. Det är dock tydligt i partiets propaganda att det är judar som Svenskarnas parti syftar på. Jacobsson sa i sitt tal att första maj var en avslutning på deras kampanj "pengarna till folket". I flygbladen som partiet spridit i samband med kampanjen, illustreras bankväsendet med davidsstjärnor. I Svenskarnas partis webbradio säger de rätt ut att de anser att judarna kontrollerar världsekonomin.

Flera personer har omhändertagits bland annat för störande av den allmänna ordningen, även flera beslag har gjorts av polisen. Tre bilar sattes under dagen i brand. Polisen kopplar bilbränderna till demonstrationen.

Ämnen i artikeln