Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De största högerextrema och nazistiska organisationerna är tysta idag vad gäller firadet av första maj. Så har dock inte alltid varit fallet.

Första maj har under perioder varit en dag då även högerextrema organisationer gått ut på gatorna. Nationalsocialistisk Front (NSF), Svenskarnas partis förlaga, väckte exempelvis stor uppmärksamhet när partiet på första maj marscherade in på torget i Nora i Närke 1998. Likadant var det 2004 när partiet försökte att etablera sig i Vara på Skaraslätten. Aktivister från partiet stegade in på torget till de lokala socialdemokraternas stora förtret. NSF demonstrerade under sin existens också i städer som Eskilstuna, Västerås och givetvis i Karlskrona där NSF en gång i tiden bildades.

Förra året demonstrerade Svenskarnas parti i Helsingborg tillsammans med i stort sett samtliga betydande vit makt-grupperingar förutom Svenska Motståndsrörelsen De sistnämnda har under åren har hållit låg profil vid just första maj. Vid förra årets första maj-firande i Helsingborg var Svenskarnas partis skånske länsledare Andreas Carlsson en av talarna.

– Den parlamentariska demokratin har visat sig vara helt värdelös, sa han i sitt tal.

Inför årets firande har Svenskarnas parti valt att i alla fall inte utannonsera någon demonstration – trots att partiet nu satsar hårt inför omvalet i Västra Götalandsregionen.

Le Pen-inspirerat

100911_bjorn_soder_1.jpgBjörn Söder. Foto: Expo

Medan det kraftigt sargade Nationaldemokraterna demonstrerar i Södertälje så väljer Sverigedemokraterna återigen att inte demonstrera på första maj.

Annat var det i mitten av 00-talet när partiet såg potentialen att växa bland arbetarväljarna. I skånska Perstorp hade Arbetarkommunen bestämt sig för att ställa in den traditionsenliga demonstrationen 2004. Sverigedemokraterna tog chansen och mobiliserade medlemmar och sympatisörer. Björn Söder som då var vice partiledare höll ett tal kraftigt inspirerad av den franska högerextreme agitatorn Jean-Marie Le Pen. Hans parti Front National har sedan länge demonstrerat på första maj.

- Första maj är arbetarrörelsens och det arbetande folkets dag och med tanke på hur långt socialdemokraterna har fjärmat sig just från det vanliga arbetande folket, som en gång i tiden bar upp deras rörelse, är det fullt logiskt att det är vi sverigedemokrater och inte socialdemokraterna som demonstrerar här i Perstorp idag, sa Björn Söder i sitt tal.

Efter den uppmärksammade demonstrationen i Perstorp firade Sverigedemokraterna första maj i Skåne varje år fram till 2008. Sedan dess har partiet inte uppmärksammat dagen.

Vänsterretorik
Den relativt nybildade vit makt-grupperingen Nordisk Ungdoms demonstration i Västerås i år har parollen "Arbete åt alla svenska ungdomar". Organisationen som har valt att ha en tydlig vänsterretorik i sin propaganda valde under förra årets första maj-firande i Helsingborg att dessutom sträcka ut en hand till vänstern.

– Jag vill passa på att sträcka ut en hand till den autonoma vänstern idag men tyvärr kommer ingen att ta emot den, sa Andreas Johansson som till vardags bor i Västerås och i år har manat till demonstration i sin hemstad.