Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den var i vilket fall fyllig nog för att göra partiets führer Nick Griffin ursinnig, och han var ytterst förlägen då han halvhjärtat hävdade att offentliggörandet gav "god publicitet" åt partiet. Samtidigt utfärdade hans högra hand, Simon Darby, tunt förtäckta hot mot dem han trodde bar ansvaret för att listan läckt.

Partiaktivister vars identiteter redan var kända tog nyheten med trotsigt lugn. Vanliga medlemmar, däremot, kände sig mer kränkta och oroade över att ha blivit uthängda. Det är troligt att många av dem kommer att avstå från att förnya sina medlemskap, vilket lär bidra till det faktum att BNP har svårt att behålla sina medlemmar. Även om det är för tidigt att säga vilka de långsiktiga konsekvenserna kommer att bli står det dock klart att partiet kommer att rida ut stormen. Det kommer absolut inte att packa ihop och ge upp.

En oförutsedd följd av publiceringen av listan är att många tidningar och privatpersoner som skrivit artiklar baserade på den, eller återgivit den på hemsidor, har funnit att de brutit mot den brittiska datasäkerhetslagen. Många har fått ta emot lagligt bindande uppmaningar att avbryta och avstå från publicering, utfärdade av advokater som arbetar för BNP. Fackföreningar som hoppats använda informationen för att rensa ut fascister från sina led har till sin bestörtning funnit att listan uppenbarligen inte gäller som bevis i rätten.

Två före detta medlemmar i the British National Party har anhållits i samband med den läckta listan. De släpptes senare utan åtal i väntan på vidare utredning.

David Williams, Searchlight
Översättning: Cajsa Unnbom

Ämnen i artikeln