Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Vem vet hur politiken och debattklimatet hade varit i Europa i dag om inte Jörg Haider hade gått i bräschen för en kursändring? Det är fullt möjligt att hela Europa skulle befunnit sig i samma miserabla situation som Sverige och England.", så skriver den sverigedemokratiske kommunfullmäktigeledamoten Erik Hellsborn på sin blogg.

Han är inte ensam i sin hyllning till den nyligen bortgångne Jörg Haider. Den karismatiske politikerns plötsliga död har rört upp känslor på högerextrema hemsidor, chatforum och bloggar.

En annan sverigedemokrat, Joakim Larsson, skriver på sin blogg: "Vi står alla idag svagare utan Jörg Haider".

En förebild

Jörg Haider har trots sina framgångar i den österrikiska politiken lämnat få avtryck i den svenska extremhögern. Inga svenska partier har försökt knäcka koden bakom FPÖ:s succé 1999. Jörg Haider har i stället fungerat som en förebild, ett hoppingivande exempel på att det är möjligt att nå politisk framgång med en främlingsfientlig politik.

Redan i mitten av 1990-talet gladde sig Sverigedemokraterna över den före detta juridikstudentens framgångar i det österrikiska valet. FPÖ blev då landets tredje största parti med 22,1 procent av rösterna. I en artikel i Sverigedemokraterna medlemsbulletin från januari 1996 utbrast den anonyme artikelförfattaren entusiastiskt: "FPÖ är liksom SD ett nationellt parti, och värnar därför om Österrike och dess historia, kultur, folk och vill naturligtvis kraftigt minska invandringen. Vi säger stort Grattis!"

Så här lät det efter FPÖ:s framgångar i valet 1999.
"Jörg Haider är en frisk fläkt i ett förstelnat politiskt system. Han säger sanningen om Europas korrumperade politiker". Den gången var det Torsten Bodekull som hyllade Jörg Haider partiorganet i SD-Kuriren i juni 2000.

En martyr

Jörg Haiders roll som förebild och symbol för den europeiska extremhögern kommer troligtvis att förstärkas nu efter hans död. Han hyllas till och med av den svenska vit makt-rörelsen.

"Jörg Haider satte spår. Han var ledare och fick flera att följa honom, och vägen är den rätta. Jörg Haider är inte död - många går nu hans väg. Leve den Jörg Haider som finns kvar och som är en ledstjärna för många nationella i hela Europa.", skriver en anonym skribent på det nazistiska forumet Nordisk

Nationalsocialistisk front stämmer in i hyllningskören.
"Hans föräldrar Robert Haider och Dorothea Rupp hade under 1930- och 1940-talet varit medlemmar i NSDAP och man får anta att de lärde sonen att den nationalsocialistiska rörelsen inte var det som västerländsk media sedan 1945 försökt förmedla.", skriver partiet på partiorganet Den svenskes hemsida.