Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Europa och i Sverige har högerextremister valt sida i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Nazistiska Svenska motståndsrörelsen har följt sina grekiska förebilder Gyllene gryning och tagit avstånd från ultranationalistiska-rörelser i Ukraina. Organisationen menar att Svoboda och Högra sektorn är allierade med "amerikansk-judiska krafter". På sin hemsida skriver Svenska motståndsrörelsen att de "vid ett flertal tillfällen påpekat hur judiska krafter infiltrerat den ukrainska oppositionen".

Nazistiska Svenskarnas parti drog inledningsvis en annan slutsats, men med samma antisemitiska världsbild som utgångspunkt. Därför lades mycket energi åt att förklara att judar visst inte kontrollerar ukrainska "nationalister". En nyhetsajt som ägs av Svenskarnas parti har publicerat en artikel där en påstådd Svoboda anhängare tar avstånd från judar och tillbakavisar att de skulle finnas något samarbete med judar. I en podcast som drivs av framträdande personer inom Svenskarnas parti försäkrades att "Svoboda har fullständig kunskap om judefrågan".

Svenskarnas parti har tidigare gett stöd åt så kallade "Ukrainafrivilliga" som rest till Ukriana. En som länge varit profil inom Svenskarnas parti, som befinner sig i Ukraina, uppger att han varit delaktig i flera regelrätta strider och poserar med vapen på bilder. Nyligen klargjorde han dock att han för tillfället inte är aktiv i Svenskarnas parti.

I onsdags meddelade också Svenskarnas parti att de lägger "relationerna med Svoboda på is".

"Genom de kontakter vi har med partiet har vi under en längre tid försökt få Svoboda att förklara en del minst sagt underliga ställningstaganden. I början var de ofta korthuggna och undfallande, men på senare tid har svaren helt uteblivit," säger Dan Eriksson, ansvarig för Svenskarnas partis internationella relationer, i ett pressmeddelande.

Partiet förklarar i pressmeddelandet inte närmare vad det är för "ställningstaganden" som Svenskarnas parti tycker är "underliga". Magnus Söderman, som är en framträdande medlem i Svenskarnas parti och drivande i den till partiet knutna podcasten hjälper dock till att ge en klarare bild över Svenskarnas partis motiv. Han skriver på Facebook att han är kluven till Svoboda.

"Svoboda har många bra medlemmar som är goda etnonationalister, men också många som verkar dra åt ett helt annat håll och nu verkar ha makten internt".

Söderman menar att både Ryssland och västvärlden kontrolleras av Israel.

"Jag stödjer den ukrainska nationalismen som en väg bortom EU/USA-Israel och Ryssland-Israel; en väg för Ukraina".

Söderman framhäver istället för Svoboda den militanta organisationen Social-National Assembly som han beskriver som en "i all väsentlighet nationalsocialistisk organisation".

"Som jag uppfattat det är hela planen som följer: säkra nationen från direkt yttre hot (Ryssland) och sedan etablera en nationalistisk regim och säkra landet från ytterligare hot EU-USA/Israel", skriver Söderman på Facebook. I sin utläggning skriver han också att "vi ska slåss mot den nya världsordningen", ett vanligt begrepp i antijudiska konspirationsteorier.

"Visst vore det bäst om nationalister i alla länder förenade sig och vände sina pennor och vapen mot riktiga fi!. Både i Ukraina som i Europa och slutade bråka med varandra. En av våra viktigaste uppgifter är att motverka broderkrig", skriver Söderman på Facebook.