Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det senaste numret av "Nationellt Motstånd", utgett av den svenska nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, har en suggestiv framsida som visar åtta män som står och räcker varandra handen framför en vidunderlig utsikt över ett nordiskt landskap.

Det är före detta norska Bootboys - numera Nasjonal Ungdom - som har inlett ett samarbete med Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och deras ungdomsorganisation Nationell Ungdom. Samarbetet uppstod av allt att döma när man firade den svenska nationaldagen tillsammans utanför Karlstad.

Thor Bach på Monitor menar att samarbetet kan gagna de norska nazisterna, eftersom dessa inte är kända för samma organisationsförmåga som sina svenska kollegor.

Ett första tecken på samarbetet är en mängd klisterlappar från Nasjonal Ungdom som satts upp i Oslos tunnelbana. De är direkta kopior av motsvarande svenskt material och förmodligen tryckta på ett svenskt nazikontrollerat tryckeri.

Monitor framhåller i sin artikel att flera av de mer aktiva personerna i såväl Svenska Motståndsrörelsen som det norska Nasjonal Ungdom är dömda för våldsbrott.