Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När valresultaten för Sveriges högerextrema grupper summeras blir resultatet blandat. De goda nyheterna är att Ian Wachtmeister, som försökte spela på invandrarfientlighet, fullständigt misslyckades. De dåliga nyheterna är att populistiska och invandrarfientliga lokalpartier i Skåne gjort ett mycket bra val, och att Sverigedemokraterna (SD) gått kraftigt framåt.

I riksdagsvalet fick sd nästan 20 000 röster, en ökning med drygt 6 000 från valet 1994. Partiet vann åtta kommunmandat och låg snubblande nära ytterligare några mandat. På kommunal nivå är SD:s framgångar bitvis en demokratisk katastrof. I förra valet fick SD fem kommunala mandat fördelat på tre kommuner. I samtliga dessa kommuner minskade SD marginellt i år.

EKERÖ. SD fick 161 röster motsvarande 1,3 procent - en minskning med 0,4 proc - vilket var tillräckligt för att partiet skulle förlora sitt enda mandat. Bakslaget var inte oväntat sedan lokal-avdelningen deserterat till det nazistiska Hembygdspartiet, numera Konservativa Partiet. Att så många ändå röstade på SD är anmärkningsvärt.

DALS-ED. SD fick 79 röster och minskade från 4 till 2,7 procent Partiet förlorade ett av sina tidigare två mandat. Marcus Koch sitter kvar i fullmäktige. Minskningen i Dals-Ed är heller inte särskilt förvånande. SD har inte utmärkt sig i lokalpolitiken och varit närmast osynligt i långa perioder. Dals-Ed är ingen stor valkrets, men SD är med sina 79 röster större än Vänsterpartiet.

HÖÖR. SD fick 397 röster (5,2 procent) och behöll båda sina mandat, som tillfaller Anders Wettergren och Björn Söder. Antalet röster minskade marginellt (0,3 procent eller motsvarande ca 25 röster). Till skillnad från Ekerö och Dals-Ed har SD i Höör bitvis lyckats framtona som ett »vanligt« parti. Med 5,2 procent är SD större än både Folkpartiet (4,3 procent) och Vänsterpartiet (4,9).

I övrigt är SD:s valresultat idel framgångar. Partiet har medvetet satsat sina resurser i valrörelsen på några få kommuner och fått mandat i två av dessa.

HANINGE. Ett storstadsdistrikt där SD hårdsatsat. Det gav utdelning i form av 1 241 röster (3,4 procent). Partiet fick två mandat i kommunfullmäktige. De besätts av Johan Rinderheim, som är SD:s förste vice ordförande, och Anders Steen.

TROLLHÄTTAN. En stor framgång där SD fick 952 röster (3,1 procent) och svarade för den verkliga skrällen i kommunvalet. Mandaten togs av Steve Larsson och Michael Bergman. SD är minsta parti, drygt 2 procent efter Folkpartiet och Vänsterpartiet.

Framgången i Trollhättan är ingen överraskning. I valet 1994 saknade SD bara några röster för ett mandat. Trots satsningen är Trollhättan en av de orter där SD, märkligt nog, inte har haft något offentligt valmöte.

Det ska noteras att SD – till skillnad från andra orter – profilerades i ett par artiklar i Trollhättans Tidning inför valet. Artiklarna var inte okritiska, men SD fick en möjlighet att framträda på samma villkor som de seriösa etablerade partierna. Efter valet har TrT fått kritik för att ha legitimerat SD och bidragit till att göra partiet rumsrent. Kritiken var så skarp att chefredaktören Torbjörn Håkansson tvingades replikera. Håkansson säger att han inte tror att närmare 1 000 trollhättanbor röstat på SD för att de stöder partiets uppfattning om äldreomsorg eller barnens väl, utan därför att »de delar partiets åsikter i invandrar- och flyktingfrågor«. Han kritiserar de etablerade partiernas bemötande av SD:

–Jag menar inte att de skulle hålla torgmöten och debattera med dem, men det var inte bra att överhuvudtaget inte lyfta upp flyktingfrågorna på den politiska dagordningen, påstår Håkansson. Det går inte att tiga ihjäl de frågorna men det skedde i den här valrörelsen och det tycker jag var fel.

SÖLVESBORG. SD fick något överraskande 176 röster (1,8 procent), vilket precis räckte till ett mandat för 19-årige lundastudenten Jimmie Åkesson. Med 1,8 procent är SD bara marginellt mindre än Folkpartiet.

TIERP. Utöver dessa åtta mandat vann SD ytterligare ett i Tierp. Mandatet togs av Joakim Larsson, som kräver en folkomröstning om den uppmärksammade flyktingförläggningen i Gimo som utsatts för upprepade attacker under sommaren. Men mandatet höll bara till dess att poströsterna hunnit räknas. En moderatpolitiker fick ytterligare tre röster, vilket precis räckte för att peta ut Larsson från fullmäktige.

»Demokratiskt parti«

SD har gjort en effektiv valrörelse med närmare 100 offentliga möten. Strategin är precis som tidigare år att framtona som ett rumsrent och demokratiskt parti.

En del av framgången kan förmodligen tillskrivas SD:s nye partiledare Mikael Jansson, en avhoppad centerpartist som försöker putsa upp SD:s luggslitna fasad. Jansson har satsat på att hitta »unga lovande politikerämnen« som saknar belastning från obskyra nazisekter. Hans strategi är att skapa en helt ny image där kärnan består av välstädade unga män. De profileras som svärmorsdrömmar; talföra, med god utbildning och gärna akademiska meriter.

Stöd från Le Pen

Betydelsen av att SD nu också är Front Nationals officiella broderparti i Sverige ska inte underskattas. Le Pen har finansierat en stor del av SD:s valpropaganda, men det viktiga är inte det ekonomiska utan det politiska biståndet. SD är inte längre ett isolerat stolleparti med några hundra udda medlemmar i en nordisk avkrok, utan en del av en etablerad internationell rörelse.

Le Pen investerade drygt 500 000 kr i valrörelsen. För honom är pengarna inte bortkastade. Le Pen förväntade sig inget mirakel och efter att själv tillbringat nästan 30 år i partier av samma storlek som SD vet han bättre än de flesta hur det är att stå utanför etablissemanget.

SD är idag tredje största parti utanför riksdagen. Under hela 1990-talet har partiet levt med konkurrensen från Ny Demokrati, som sugit upp en stor mängd av de röster som annars skulle ha hamnat hos SD. I detta val uppstod dessutom konkurrens från Wachtmeisters Det Nya Partiet. Sedan båda dessa partier havererat är sd det enda högerextrema partiet med rikstäckning. Det kommer att ha betydelse i valet till Europaparlamentet nästa år.

© Expo 1998

Ämnen i artikeln