Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När Peter Ekholm som är ordförande för Sverigedemokraterna i Västra Götaland får höra att Expo tagit del av brevet undrar han vem källan är. Han erkänner dock att det finns en bojkott mot Expo och Expressen, men vill inte svara på om Borås Tidning står med på svartlistan.

– Den enda policyn vi har är att de tidningar som förmedlar ett sakligt budskap talar vi gärna med. De som förvränger allting de talar vi inte med, säger Peter Ekholm.

Beroende av media

Sverigedemokraterna har ett kluvet förhållande till medier. Dels anklagar partiet de så kallade "etablerade medierna" för att inte vara objektiva, smutskasta partiet och för att mörka "sanningen" om invandringen. Samtidigt är partiet beroende av uppmärksamhet för att nå ut med sin politik och vinna väljare. När Expo frågar Peter Ekholm om varför han uttalar sig för tidningen trots att det finns en bojkott blir han tyst en lång stund innan han svara att "det är väl lite hyfs att man svarar på frågor".

Minskad yttrandefrihet

Expressens politiska reporter Cecilia Garme tycker att det låter märkligt att partiet beskär yttrandefriheten för sina medlemmar. Hon tror att anledningen till att Expressen står med på listan är att Sverigedemokraterna granskas kritiskt, men påpekar att även andra partier utsätts för samma granskning.

– De vet dessutom att Expressen har en tradition av antirasism och är väldigt uppmärksamma på sådana frågor. Jag förmodar att de är rädda för vår bevakning. Det viktigaste är att vi inte ger upp försöken att få kommentarer av dem, säger Cecilia Garme.

Jan Öjmertz chefredaktör på Borås Tidning säger sig inte känna till någon bojkott mot tidningen och att deras tidning inte hade särskilt hög fokus på Sverigedemokraterna under sin valbevakning. Jan Öjmertz tycker att partiet beter sig märkligt.

– Om man har ambitionen att arbeta i det demokratiska systemet, ta plats i kommunfullmäktige och vara på den arenan och samtidigt säger att man inte ska kommunicera med kommuninvånarna via gängse media, så skickar det en väldigt knepig signal om partiets profil, säger Jan Öjmertz.

Ovanlig åtgärd

Mikael Jansson före detta partiledare i Sverigedemokraterna och nuvarande fullmäktigeledamot i Göteborg säger att de också har tagit ett beslut som bara gäller Göteborgsdistriktet inte resten av Västra Götaland. Han säger att han inte känner till om övriga kommuner har liknande beslut. Vilka tidningar som Göteborgsstyrelsen uppmanat sina medlemmar att inte uttala sig i vet Jansson inte.

– Jag har ingen lista på det. Det är en ganska ovanlig åtgärd. Jag kan ju meddela vår styrelse att ni har ringt oss, så kan vi aktualisera det här beslutet. Men för närvarande har vi det här beslutet att inte uttala oss för Expo, säger Mikael Jansson.

Innebär det inte ett problem att ni inte låter era medlemmar uttala sig i vilka tidningar de vill?

– Ja, det blir lite speciellt, men vi har det beslutet tills vidare, säger Mikael Jansson.

Ämnen i artikeln