Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det fanns en tid när Sverigedemokraterna gjorde allt för att övertyga omgivningen om att det var ett ansvarstagande och seriöst parti. Det var inte bara tomma ord. Det var grundpelaren i Jimmie Åkessons strategi för att förvandla Sverigedemokraterna till ett statsbärande parti. På Landsdagarna 2011 pekade Åkesson ut riktningen. I och med riksdagsinträdet behövde partiet förändra sin självbild. Från utskällt anti-etablissemangsparti till ansvarstagande. Så här sa han då, på många sätt är det kärnan i Jimmie Åkessons politiska projekt:

"Åtminstone för mig är det viktigare att utvecklingen hela tiden går i rätt riktning mot målet, även om man inte når ända fram på en gång, än att jag ska stå där med mina kompisar i ett hörn och skrika för att ska någon överhuvudtaget lägga märke till mig. Det är hur man väljer att gå in i den konflikten som skiljer det högt skrikande marginalpartiet från det stora statsbärande partiet med verkligt inflytande."

Det var då.
Nu ser vi ett helt annat Sverigedemokraterna.

Det började när Sverigedemokraterna valde att frångå praxis och rösta ner regeringens budget. Att invandringen var deras huvudfråga var ingen hemlighet, det hade Åkesson förklarat redan i valrörelsen.

Men nu var det en delvis annan strategi. För SD har det varit viktigt att visa att man är ett parti som andra - inget Ny demokrati, inga rättshaverister. De har till och med varit bäst i klassen. Högst närvaro i riksdagen, flest motioner. Nu blev de plötsligt klassens bråkstake. För att väljarna och gräsrötterna ville det, och för att partiet nu plötsligt inte hade något att förlora på det.

Av allt att döma har partiets agerande skickat signalen att kaos är ok. Under veckan tvingades exempelvis Göteborgs kommunfullmäktige sitta till klockan två på natten – för att bestämma vem ska sitta i vilken i nämnd. Allt efter att Sverigedemokraterna uttalat bestämt sig för att "obstruera" kommunfullmäktige med hjälp av det som kallas proportionella val.

I en kommun bestämmer kommunfullmäktige vem som ska sitta i kommunstyrelsen och nämnderna. Vanligtvis görs detta genom ett majoritetsval. Ett förslag, vanligtvis baserat på mandatfördelningen, presenteras och röstas igenom. Med proportionella val ska varje uppdrag väljas var för sig. Det tar väldigt mycket längre tid men brukar sluta med samma resultat.

Sverigedemokraterna har nu satt i system att begära proportionella val runt om i kommunerna. I vissa fall för att få platser som man tycker man har rätt till. Men också för att jävlas, för att markera mot vad man tycker är en orättvis behandling av SD.

SD ser inte skillnaden. När partiet hålls utanför samarbeten och makt, genom förhandlingar mellan andra partier är det en del av den demokratiska processen. Att inte vilja ha med SD att göra är varken mobbing eller odemokratiskt. Det är en logisk konsekvens av att partiets grundläggande idéer saknar stöd bland de andra partierna.

Att använda samma parlamentariska system för att hämnas är något helt annat.

Sverigedemokraternas agerande i Göteborg visar på partiets förakt för det demokratiska systemet. Idén att vi egentligen lever i en form av diktatur är djupt förankrad i partiet. För SD är parlamentarismen inte en garant för att vi ska kunna hantera och balansera vårt samhälles inneboende konflikter. Den är i sig inget att värna och vara varsam med. Den är bara ett redskap.

Det som ser ut som två helt olika strategier är i själva verket en och samma. Man kan vara duktigast i klassen. Man kan vara busen. För Sverigedemokraterna spelar det ingen roll. Men väljer den väg som passar ens syften.

Med ett större väljarstöd i ryggen är partiet inte längre lika noga med att försöka framstå som vilket parti som helst. I ett slag har det därmed blivit tydligt vilka man egentligen är.

Ämnen i artikeln