Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Riksdagsledamöterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och partikollegan Christian Westling var 2010 inblandade i bråk i centrala Stockholm. Erik Almqvist förolämpade personer rasistiskt och kallade en kvinna för "hora". Efter att politikerna avslöjats har sverigedemokraterna ertappats med lögner i samband med de ställts till svars för sitt handlande.

– Nej, nej. Självklart skulle jag inte säga det, framför allt inte... dels för att jag inte är en sån människa som säger såna saker och tänker inte på det sättet. Dessutom tror jag att det säger sig självt att man som pressekreterare inte går och säger sånt, och dessutom har offentliga personer runtomkring sig, sa Erik Almqvist till Expressen i måndags.

sdpol erik almqvist Erik Almqvist lämnade sina uppdrag för partiet

Uttalandet gjordes när Expressen konfronterade Almqvist med uppgifter om att han kallat en kvinna för "lilla hora". Vittnen berättade att Almqvist sagt "blatte-lover" och "babbe". Kent Ekeroth anklagades även för att ha knuffat en kvinna. Efter Expressens artikel dementerade även Christian Westling och Kent Ekeroth Expressens uppgifter. Dagen efter, på tisdagen släppte Expressen videofilmer som Ekeroth spelat in. I filmklippen hör man Almqvist säga precis de saker som han tidigare förnekat. Filmklippen visade även Almqvist säga att "antisvenskar" kommer att få problem när Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen.

Efter publiceringen av filmen kallade Sverigedemokraterna till presskonferens. Partiledare Jimmie Åksson sa att han inte hade en aning om händelsen och att han var djupt besviken. Han meddelade att Erik Almqvist avsagt sig sina uppdrag i partiet som ekonomisk-politisk talesperson och sin plats i partistyrelsen. Åkesson sa även att han bett Almqvist att "allvarligt fundera" över sin plats i riksdagen.

Efter Åkessons presskonferens kallade även Erik Almqvist till en. Han sa till den samlade pressen att han är "djupt skamsen" och bad om ursäkt till partiet och sina väljare. Han sa samtidigt att han inte minns att han sagt de sakerna som hamnat på film. Detta trots att han själv, för drygt två år sedan, lagt upp en kraftigt redigerad version av den film som Expressen publicerat. Filmen var redigerad på ett sådant sätt att man fick uppfattningen att de var de tre sverigedemokraterna som attackerades. Alla sekvenser där Almqvist förolämpade människor hade klippts bort. Almqvist påstod att det inte var han som redigerat filmen, att han aldrig sett den i sin helhet. Det var en "tredje part" som redigerat, hävdade han. Vem ville han inte uppge. Vidare sa Almqvist att han under den aktuella perioden mått dåligt och att han nu blivit en bättre människa.

sdpol kent ekeroth Kent Ekeroth tvingades till en veckas "time out"

På onsdagen publicerades Expressen ett nytt filmklipp. I det framgick Kent Ekeroths roll i bråket. I en sekvens knuffar han en kvinna så hon faller baklänges. En annan sekvens visar Ekeroth, Westling och Almqvist beväpna sig med järnrör. Sverigedemokraterna skickade efter publiceringen ut ett pressmeddelande om att Kent Ekeroth tagit en veckas "time out". Åkesson sa att han skulle utreda Ekeroths framtid. Senare på dagen gjorde dock Åkesson klart att Ekeroth, trots att han beväpnat sig och filmat hela bråket utan att ingripa, inte gjort sig skyldig till några "uppenbara politisk överträdelser". Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare sa till Expo Idag att Expressens film varit "tillrättalagd". Linus Bylund tog inte heller avstånd från att Kent Ekeroth knuffat en kvinna.

– Som jag har förstått det så försökte hon ta hans kamera och det är väl inte heller ett bra beteende?

Järnrörssekvensen skapade dock en hel del förvirring. Erik Almqvist hävdade att de beväpnat sig på "skoj".

– Vi har liksom bara stått för oss själva och skojat med att plockat upp varsitt rör och sen lagt ned dem igen och sen gått ned och väntat på polisen.

På torsdagen bytte Almqvist fot. I TV4 morgonsoffan menade Almqvist plötsligt att de känt sig hotade. Att sverigedemokraterna känt sig hotade, blev också partilinjen.

Kent Ekeroth sa att de var rädda för en man som ska ha sagt sig tillhöra det kriminella nätverket Original Gansters, OG. Jimmie Åkesson köpte den förklaringen och när han har tillfrågats om händelsen, är hans svar att de tre beväpnat sig för att de varit rädda. På fredagen kastades nytt ljus över järnrörssekvensen. Expressen publicerade ytterligare ett klipp. I det hörs Erik Almqvist säga att han inte tror att mannen som de bråkat med var någon medlem i det kriminella nätverket.

sdpol christian westling Även Christian Westling lämnade sina uppdrag.

På fredagen meddelade Sverigedemokraterna att Christian Westling inte längre sitter kvar som suppleant i styrelsen för partiets Stockholmssektion.

Samtidigt som Sverigedemokraterna krishanterar möts partiet av kraftig kritik från ungdomsförbundet. Sverigedemokraternas ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne publicerade på torsdagen en debattartikel i Dagens Nyheter. Åkesson anklagades bland annat för att inte vara ansvarstagande.

"Vi måste vara så pass modiga och självsäkra att vi ställer oss bakom de människor som lagt ner själ och hjärta i partiet och fört det framåt till den position det befinner sig i dag. Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå", skrev Sverigedemokratisk ungdom bland annat.

I Agenda kallade Åkesson sin ungdomsordförande för "valpig". Åkesson hävdade dessutom att det inte finns någon splittring i partiet och att alla distrikten står bakom honom.

Gustav Kasselstrand snäste i Expressen tillbaka till Åkesson. " Det var inte speciellt statsmannamässigt uttryckt", sa han och ifrågasatte även Åkessons påstående om enighet. " Som distriktsordförande förväntas man inta en viss hållning offentligt".

Partiets pressekreterare Martin Kinnunen sa till Expo Idag att det är beklagligt att ungdomsförbundet försöker splittra partiet. Källor till TT har gjort gällande att Gustav Kasselstrand riskerar att förlora sitt jobb på riksdagskansliet på grund av debattartikeln. Något som inte dementerades av Sverigedemokraterna.

Lousie Erixon, partisekreteraren Björn Söders politiska sekreterare gick så långt att hon skickade ut ett brev till Sverigedemokratisk ungdom. I brevet skrev hon att ledningen i ungdomsförbundet hotar både Sverigedemokraternas och ungdomsförbundets trovärdighet. Björn Söder själv skickade ut ett öppet brev där han tackade för stödet från distrikten och avfärdade Sverigedemokratisk ungdoms ledning.

På fredagen öppnade polisen på eget initiativ en förundersökning mot de tre sverigedemokraterna. Under fredagen kom även flera anmälningar in till polisen.