Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Falu tingsrätt dömde på tisdagen två av förövarna, 24 och 32 år, för försök till mord och grovt rån till fängelse i tio år. Ytterligare en person, en 25-åring, dömdes till ett års fängelse för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En fjärde person som färdades i taxibilen undkom åtal.

Såväl 32-åringen som 25-åringen har kopplingar till vit makt miljön. De var bland annat på en vit makt-spelning 2007 i Västerås anordnad av den svenska dåvarande prospektavdelningen till den nazistiska skinnskalleorganisationen Hammerskin Nation. 32-åringen beskrivs i domen som skinnskalle. Även den fjärde personen som först var misstänkt, men som sedan inte åtalades, var med på vit makt-spelningen i Västerås. Han har även varit medlem i Nationalsocialistisk front.

Var planerat

Enligt rättsläkarutlåtandet var taxichaufförens skador av den omfattningen att de kunde vara livshotande om inte medicinsk behandling satts in. Rätten menade att förövarna var likgiltiga till om taxichauffören skulle avlida när han lämnades svårt skadad. Dådet ansågs vara planerat i förväg och är därför att betrakta som ett mordförsök.

24-åringen och 25-åringen hade vid tiden för överfallet avvikit från en permission och 32-åringen var villkorligt frigiven, efter att han tidigare dömts för bland annat misshandel.

25-åringen och 32-åringen är båda boende i Borlänge. 24-åringen är hemmahörande i Kalmar.

Senast den 6 april ska domen överklagas.