Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var kl 22 lokal tid på lördagen som en skåpbil i hög hastighet mejade ned personer på London Bridge. Bilen körde vidare till närliggande Borough Market där tre personer beväpnande med knivar hoppade ut bilen och började attackera folk på gatan. Minst sju personer dödades vid attackerna och medieuppgifter talar om ett 50-tal skadade. Frankrikes president har i ett uttalande bekräftat av franska medborgare skadades vid attacken. Även en person från Australien ska ha skadats. Det finns inga rapporter om att svenskar ska ha drabbats. En polis knivhuggs i ansiktet när han ingrep mot terroristerna. Hela händelseförloppet ska ha varit över på åtta minuter, rapporterar The Guardian.

Tre misstänkta terrorister dödades av polis. På bilder som har spridits efter dådet ser det ut som de tre terroristerna bar bombbälten. Men polisen har senare bekräftat att bältena var inte var äkta.

Det nationella valkampanjandet inför parlamentsvalet på torsdag har ställt in som en följd av dåden.

Londons borgmästare Sadiq Khan har fördömt händelserna som han kallar "barbariska" och "fasansfulla. Han meddelade också att det skulle finnas en stor polis närvaro i centrala London idag. Polisen uppmanar samtidigt folk att inte besöka de drabbade områdena.

Det är den tredje attacken på mindre än tre månader som drabbar England. Den 22 mars dödades fem människor och många skakades när Khalid Masood körde över människor på Westminster Bridge i London. Den 22 maj utlöstes en bomb i anslutning till en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande avslutades. 22 personer dog vid attacken och 60-tal personer skakades. Många av de omkomna och skadade är barn. Även 2016 skedde ett dåd då den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox sköts till döds av högerextremisten Thomas Mair.

Ämnen i artikeln